Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 574

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Tiamina - witamina B1 powszechny niedobór w świecie WEGE

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

turkey tail wrosniak roznobarwny chemioterapia radioterapia wrosniak roznobarwny reumatyzm wrosniak roznobarwny niska odpornosc cukrzyca choroby nowotworowe

Indyczy ogon na wsparcie po chemioterapii, radioterapii w chorobach nowotworowych i reumatycznych.

Terapie nowotworowe wymagające chemioterapii, radioterapii są bardzo obciążające dla organizmu. Skutki uboczne leczenia często są bardzo agresywne i powodują ogromne dolegliwości. Niestety konieczność zastosowania takiego leczenia wymaga poświęcenia czegoś. Jednak nie jesteśmy skazani na cierpienie bowiem możemy a nawet powinniśmy wspierać organizm, zmniejszać skutki uboczne, poprawić ogólny stan zdrowia.
Mykoterapia - fungoterapia
Grzyby stanowią od stuleci zarówno pożywienie jak również środek leczniczy dla ludzkości.
Mykoterapia jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie w oparciu różnego rodzaju grzyby. Metoda ta szczególnie popularna jest na Bliskim Wschodzie.
Wiele publikacji oraz badań naukowych potwierdza skuteczność muzykoterapii w leczeniu wielu schorzeń.
W 2021 roku na łamach "International Journal of Molecural Sciences" opublikowana została szeroka analiza dotychczasowych badań nad grzybami leczniczymi. Wynika z niej, że wiele gatunków wykazuje działanie antyalergiczne, bakteriobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i immunomodulacyjne.
Dlaczego grzyby?
Większość z nas zastanawia się dlaczego to właśnie grzyby są tak pomocne w leczeniu wielu schorzeń, szczególnie tych, które uszkadzają system immunologiczny. Na świecie występuje ok. 700 gatunków grzybów o właściwościach leczniczych.
Najważniejszym składnikiem owocni grzybowej, biorąc pod uwagę ich skład chemiczny są polisacharydy, które budują ściany komórkowe. Kolejne ważne składniki to alfa- oraz beta-glukan, które mają zdolność wywoływania określonych reakcji odpornościowych, a także przeciwdziałają procesom starzenia. Zawarte w nich związki wspierają również mikroflorę bakteryjną jelit. Ma to szczególne znaczenie w zakresie zmniejszania stanów zapalnych w organizmie, które towarzyszą wielu poważnym schorzeniom (choroby nowotworowe, choroby reumatyczne, alergie).
Nazwa specyficzna - różne określenia
Trametes versicolor (L.) Loydwrośniak różnobarwny jest powszechnie występującym grzybem nadrewnowym z rodziny żagwiowatych (Polyporaceae), z gromady grzyby podstawkowe (Basidiomycota). Wrośniak różnobarwny posiada długą historię stosowania w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej.

W literaturze wrośniak różnobarwny występuje pod wieloma nazwami, m.in.: Coriolus versicolor, Polyporus versicolor, Boletus versicolor. Jego obowiązująca nazwa łacińska Trametes versicolor dotyczy wyglądu grzybów i oznacza „kogoś/coś cienkiego” (trametes) oraz „wielokolorowego” (versicolor).
W tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) wrośniak różnobarwny nosi nazwę yun zhi – w tłumaczeniu „grzyb chmura”.
W Polsce znany jest pod takimi nazwami, jak: huba różnokolorowa, żagiew różnobarwna, skórzak różnobarwny czy hubczak różnobarwny, a jego angielska nazwa „turkey tail” (indyczy ogon) odnosi się do wyglądu grzyba. Rośnie w Polsce. Porasta on obumierające drzewa w lasach, w sadach, parkach i ogrodach. W Polsce uznaje się go za grzyba nie jadalnego, tylko ze względu na jego twardą strukturę. Nie jest to grzyb trujący.
Co kryje w sobie indyczy ogon?
Turkey tail (indyczy ogon) zawiera polisacharydy: PSP (peptyd polisacharydowy) oraz PSK (polisacharyd K). To właśnie polisacharydy odpowiadają za większą część działań prozdrowotnych grzyba; beta-glukany (również należące do polisacharydów): β-1,3-glukan i β-1,4-glukan;
sterole (ergosterol, fungisterol i β-sitosterol); cukry proste (mannoza, ksyloza, galaktoza), glikoproteiny (kompleksy białkowo polisacharydowe); związki fenolowe, terpeny i kwasy tłuszczowe; witaminy z grupy B oraz minerały.
W czym pomaga?
W tradycyjnej medycynie chińskiej Turkey tail wykorzystywany jest w terapii jako środek wzmacniający układ odpornościowy oraz leczący stany zapalne (w tym reumatoidalne zapalenie stawów), problemy trawienne (w tym brak apetytu), wspomagający pracę wątroby, choroby dróg moczowych (zapalenie nerek), astmę, bezsenność oraz znoszący zmęczenie psychiczne.
Nieco dokładniej
Turkey tail głównie stosowany jest w stanach osłabienia odporności bowiem zawarte w nim polisacharydy wzmacniają działanie układu odpornościowego.
Wykorzystuje się go również do wspomagania terapii przeciwnowotworowych – zmniejszenie negatywnych efektów chemioterapii i radioterapii. Zmniejszenia stanu zapalnego.
Wiele badań wskazuje o bezpośrednim wpływie na komórki nowotworowe czyli
hamowania mechanizmów odpowiadających za występowanie niektórych nowotworów.
Wspomaga on również układ immunologiczny. W wielu badaniach oraz stosowanych terapiach sugeruje się możliwość wykorzystania w połączeniu z chemioterapią (nowotwory m.in. żołądka, jelita, piersi i płuc); wspomagania flory bakteryjnej jelit. Korzystnie wpływa na skład bakterii jelitowych, w tym poziom Bifidobacterium spp. i Lactobacillus spp.;
Trzeba również wspomnieć, że grzyb ma działanie przeciwcukrzycowe, obniżającego ciśnienie oraz przeciwreumatyczne.

Turkey tail - wrośniak różnobarwny 30 ml
turkey tail wrosniak roznobarwny chemioterapia radioterapia wrosniak roznobarwny reumatyzm wrosniak roznobarwny niska odpornosc cukrzyca choroby nowotworowe

laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

Laktoferyna - na niską odporność i żelazo
Chrońmy dzieci, babcie, dziadków…

Wakacje dobiegły końca. Jedni mówią o tym z ulgą innym jest przykro. Dzieci wracają do szkół, przedszkoli i żłobków lub je dopiero rozpoczynają. Jak to w życiu bywa dzieci przynoszą różne rzeczy do domu i najczęściej są to infekcje różnego typu. Oczywiście my dorośli również jednak zdecydowanie częściej dzieci.
Dzieci różnie przechodzą infekcje a dla niektórych szczególnie małych niebezpieczne są wysokie gorączki. Dlatego jako dorośli powinniśmy zadbać o dodatkowe suplementacyjne wsparcie dla naszych pociech.
U dorosłych też różnie bywa
Przy dobrej odporności poradzimy sobie z wirusami jednak niewiele osób taką ma. Szczególnie dziadkowie, osoby chorujące maja odporność obniżoną. Aby nie narażać innych zadbajmy o odporność swoich bliskich zwłaszcza, że jest to bardziej opłacalne. Nie naraża nas na zwolnienia z pracy, wizyty lekarskie i leki.
Strażnicy w gotowości
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.

Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu, ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami, grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji. Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła. Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.

Laktoferyna dla dzieci w kroplach
laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

Laktoferyna dla dorosłych
laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa i herbata lekko historycznie
Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje. Stanowią one nie tylko element kulturowy, ale także historyczny. Istnieje wiele odmian oraz sposobów przyrządzania naparów.
Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.
Owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, ale początkowo spożywano je z masłem i solą. Kawę jako napój odkryto później, prawdopodobnie ok. XVIII – XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców
Według jednej z legend kawę po raz pierwszy wypito w Etiopii już w IX wieku. Opowieść mówi, że lokalni pasterze kóz zaobserwowali, jak ich zwierzęta chętnie zjadają czerwone owoce z krzewów i są po nich bardziej aktywne. Zebrali więc owoce i zaparzyli je w gorącej wodzie.
Herbata - zdrowy napój całoroczny
W gorące dni rzadziej sięgamy po napary ziołowe a szkoda. Letnia ziołowa herbata ziołowa przynosi więcej korzyści, niż bardzo zimny napój.
Po pierwsze po wypiciu rano wody powinniśmy napić się czy to herbaty czy ziołowej kawy, ale ciepłej bo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Szczególnie żołądek nie lubi skrajnych temperatur. Niektórzy po wypiciu zimnych napojów odczuwają bóle czy skurcze żołądka. Bardzo zimne napoje dają tylko poczucie pozornego ochłodzenia. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest herbata ziołowa, która da nam naturalną energię i orzeźwienie.
Dmuchawce latawce i wiatr
Korzeń mniszka lekarskiego, również znany jako „dmuchawiec” lub „mlecz”, od wieków jest stosowany w medycynie ludowej do wspierania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Posiada bogaty skład fitochemiczny, w tym flawonoidy, witaminę C, witaminę A, witaminę K, żelazo, magnez i potas, które mają prozdrowotny wpływ na nasze ciało i umysł. Herbata zawiera pełne spektrum korzyści zdrowotnych mniszka lekarskiego, czerpiąc moc z jego kwiatów, liści i korzenia. Kwiaty mniszka są bogate w antyoksydanty, które wspierają detoksykację organizmu i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Liście pomagają w utrzymaniu zdrowia układu moczowego i trawiennego, wspierając procesy oczyszczania organizmu. Korzeń mniszka, znany ze swojego korzystnego wpływu na wątrobę, wspomaga jej funkcje oczyszczające i regeneracyjne, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu.
Herbata z mniszka z tragankiem błoniastym - właściwości
Na wstępie kilka słów o traganku. Traganek Błoniasty to adaptogen o silnych właściwościach wzmacniających, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dodatek Traganka w tej herbacie pomaga zwiększyć poziom energii i wytrzymałość organizmu, wspierając zdolność do radzenia sobie z codziennymi wyzwaniami.
Traganek jest również znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca, wspomagając krążenie krwi i wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki synergii mniszka lekarskiego i Traganka Błoniastego, herbata ta nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia naturalną odporność organizmu. Traganek dodatkowo wspomaga regenerację organizmu po wysiłku, co czyni tę herbatę idealnym wyborem zarówno przed, jak i po intensywnym dniu.

Herbata z Mniszka Lekarskiego z Tragankiem Błoniastym
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce  mniszek lekarski herbata mniszek traganek


Mniszek dla delikatnych kiszek
Kawa z mniszka jest smaczną i aromatyczną alternatywą dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na picie kawy. Oprócz smaku posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.
Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Poprawia odporność, reguluje i usprawnia pracę wątroby. Wspomaga przemianę materii i detoksykację organizmu. Poprawia trawienie i łagodzi ból brzucha. Poprawia metabolizm. Pomaga w uzyskaniu użytecznej energii. Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego nie zawiera kofeiny i konserwantów. Właściwie przyrządzona, potrafi pozytywnie zaskoczyć swoim aromatem i smakiem.

Wyciągi z mniszka lekarskiego chronią wątrobę, serce i nerki – wszystko to dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają bowiem powstawaniu wolnych rodników, czyli czynników odpowiadających za stres oksydacyjny, który w konsekwencji prowadzi do zmian chorobotwórczych w obrębie tych narządów. Mniszek wpływa na serce i układ krążenia również w inny sposób – obniża poziom tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej.
Dmuchaj na kilogramy - Mniszkowe - odchudzanie
Mniszek to roślina, która wykazuje również właściwości odchudzające. Na podstawie badań stwierdzono, że pozyskane z niej ekstrakty mogą ograniczać gromadzenie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, a nawet blokują powstawanie nowych komórek tego typu. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez wątpienia ma również fakt, że mniszek lekarski pobudza przemianę materii i zmniejsza łaknienie.
Mniszek - wsparcie przy infekcjach
Pozyskiwane z mniszka lekarskiego ekstrakty mają właściwości przeciwzapalne, dlatego mogą być wsparciem przy infekcjach. Zawarta w wyciągach inulina sprawia, że mniszek wykazuje także łagodzące i probiotyczne działanie.
Mniszek w badaniach
Wyniki badań przeprowadzone w Katedrze Biotechnologii,
Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dowiodły, iż kawa z korzenia mniszka (z dodatkiem karczocha, ostropestu)
- obniża zawartość złego cholesterolu (LDL),
- obniża poziom trójglicerydów,
- wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
- wpływa korzystnie na wskażnik insulinoodporności,
- powoduje spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej,
- posiada wszechstronne działanie terapeutyczne.

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dodatkiem ekstraktu z mniszka
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dod. ekstr. z rutwicy lekarskiej, karczocha i ostropestu
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce  kawa mniszek lekarski ostropest karczoch kawa mniszek zdrowa watroba

Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego z Naturalną Kawą Mieloną - Bez kofeiny
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego Smak Kawowy
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

 

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch, Placówki Poczty Polskiej
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 106 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 53 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]