Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 574
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
☀️Tiamina - witamina B1 powszechny niedobór w świecie WEGE
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Indyczy ogon na wsparcie po chemioterapii, radioterapii w chorobach nowotworowych
i reumatycznych.
Terapie nowotworowe wymagające chemioterapii, radioterapii są bardzo obciążające
dla organizmu. Skutki uboczne leczenia często są bardzo agresywne i powodują
ogromne dolegliwości. Niestety konieczność zastosowania takiego leczenia
wymaga poświęcenia czegoś. Jednak nie jesteśmy skazani na cierpienie bowiem
możemy a nawet powinniśmy wspierać organizm, zmniejszać skutki uboczne, poprawić
ogólny stan zdrowia.
Mykoterapia - fungoterapia
Grzyby stanowią od stuleci zarówno pożywienie jak również środek leczniczy
dla ludzkości.
Mykoterapia jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne
leczenie w oparciu różnego rodzaju grzyby. Metoda ta szczególnie popularna
jest na Bliskim Wschodzie.
Wiele publikacji oraz badań naukowych potwierdza skuteczność muzykoterapii
w leczeniu wielu schorzeń.
W 2021 roku na łamach "International
Journal of Molecural Sciences" opublikowana została szeroka analiza dotychczasowych badań nad grzybami leczniczymi.
Wynika z niej, że wiele gatunków wykazuje działanie antyalergiczne, bakteriobójcze,
przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i immunomodulacyjne.
Dlaczego grzyby?
Większość z nas zastanawia się dlaczego to właśnie grzyby są tak pomocne
w leczeniu wielu schorzeń, szczególnie tych, które uszkadzają system immunologiczny.
Na świecie występuje ok. 700 gatunków grzybów o właściwościach leczniczych.
Najważniejszym składnikiem owocni grzybowej, biorąc pod uwagę ich skład chemiczny
są polisacharydy, które budują ściany komórkowe. Kolejne ważne składniki
to alfa- oraz beta-glukan, które mają zdolność wywoływania określonych reakcji
odpornościowych, a także przeciwdziałają procesom starzenia. Zawarte w nich
związki wspierają również mikroflorę bakteryjną jelit. Ma to szczególne znaczenie
w zakresie zmniejszania stanów zapalnych w organizmie, które towarzyszą wielu
poważnym schorzeniom (choroby nowotworowe, choroby reumatyczne, alergie).
Nazwa specyficzna - różne określenia
Trametes versicolor (L.) Loyd – wrośniak
różnobarwny jest powszechnie występującym
grzybem nadrewnowym z rodziny żagwiowatych (Polyporaceae), z gromady grzyby
podstawkowe (Basidiomycota). Wrośniak różnobarwny posiada długą historię
stosowania w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej.
W literaturze wrośniak różnobarwny występuje pod wieloma nazwami, m.in.: Coriolus
versicolor, Polyporus versicolor, Boletus versicolor. Jego obowiązująca nazwa
łacińska Trametes versicolor dotyczy wyglądu grzybów i oznacza „kogoś/coś
cienkiego” (trametes) oraz „wielokolorowego” (versicolor).
W tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) wrośniak różnobarwny nosi nazwę yun
zhi – w tłumaczeniu „grzyb chmura”.
W Polsce znany jest pod takimi nazwami, jak: huba różnokolorowa, żagiew różnobarwna,
skórzak różnobarwny czy hubczak różnobarwny, a jego angielska nazwa „turkey
tail” (indyczy ogon) odnosi się do wyglądu grzyba. Rośnie w Polsce. Porasta
on obumierające drzewa w lasach, w sadach, parkach i ogrodach. W Polsce uznaje
się go za grzyba nie jadalnego, tylko ze względu na jego twardą strukturę.
Nie jest to grzyb trujący.
Co kryje w sobie indyczy ogon?
Turkey tail (indyczy ogon) zawiera polisacharydy: PSP (peptyd polisacharydowy)
oraz PSK (polisacharyd K). To właśnie polisacharydy odpowiadają za większą
część działań prozdrowotnych grzyba; beta-glukany (również należące do
polisacharydów): β-1,3-glukan i β-1,4-glukan;
sterole (ergosterol, fungisterol i β-sitosterol); cukry proste (mannoza,
ksyloza, galaktoza), glikoproteiny (kompleksy białkowo polisacharydowe);
związki fenolowe, terpeny i kwasy tłuszczowe; witaminy z grupy B oraz minerały.
W czym pomaga?
W tradycyjnej medycynie chińskiej Turkey tail wykorzystywany jest w terapii
jako środek wzmacniający układ odpornościowy oraz leczący stany zapalne (w
tym reumatoidalne zapalenie stawów), problemy trawienne (w tym brak apetytu),
wspomagający pracę wątroby, choroby dróg moczowych (zapalenie nerek), astmę,
bezsenność oraz znoszący zmęczenie psychiczne.
Nieco dokładniej
Turkey tail głównie stosowany jest w stanach osłabienia odporności bowiem
zawarte w nim polisacharydy wzmacniają działanie układu odpornościowego.
Wykorzystuje się go również do wspomagania terapii przeciwnowotworowych –
zmniejszenie negatywnych efektów chemioterapii i radioterapii. Zmniejszenia
stanu zapalnego.
Wiele badań wskazuje o bezpośrednim wpływie na komórki nowotworowe czyli
hamowania mechanizmów odpowiadających za występowanie niektórych nowotworów.
Wspomaga on również układ immunologiczny. W wielu badaniach oraz stosowanych
terapiach sugeruje się możliwość wykorzystania w połączeniu z chemioterapią
(nowotwory m.in. żołądka, jelita, piersi i płuc); wspomagania flory bakteryjnej
jelit. Korzystnie wpływa na skład bakterii jelitowych, w tym poziom Bifidobacterium
spp. i Lactobacillus spp.;
Trzeba również wspomnieć, że grzyb ma działanie przeciwcukrzycowe, obniżającego
ciśnienie oraz przeciwreumatyczne.
Turkey tail - wrośniak różnobarwny 30 ml
Laktoferyna - na niską odporność i żelazo
Chrońmy dzieci, babcie, dziadków…
Wakacje dobiegły końca. Jedni mówią o tym z ulgą innym jest przykro. Dzieci
wracają do szkół, przedszkoli i żłobków lub je dopiero rozpoczynają. Jak
to w życiu bywa dzieci przynoszą różne rzeczy do domu i najczęściej są to
infekcje różnego typu. Oczywiście my dorośli również jednak zdecydowanie
częściej dzieci.
Dzieci różnie przechodzą infekcje a dla niektórych szczególnie małych niebezpieczne
są wysokie gorączki. Dlatego jako dorośli powinniśmy zadbać o dodatkowe suplementacyjne
wsparcie dla naszych pociech.
U dorosłych też różnie bywa
Przy dobrej odporności poradzimy sobie z wirusami jednak niewiele osób taką
ma. Szczególnie dziadkowie, osoby chorujące maja odporność obniżoną. Aby
nie narażać innych zadbajmy o odporność swoich bliskich zwłaszcza, że jest
to bardziej opłacalne. Nie naraża nas na zwolnienia z pracy, wizyty lekarskie
i leki.
Strażnicy w gotowości
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi
natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach
śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna
nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn,
wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z
cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są
przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie
zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna
blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania
wirus-gospodarz.
Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie
na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie
immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego
dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie
podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw
drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów
żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że
laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu
fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek
organicznych
(w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod
wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który
neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy
krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega
również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli
występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej
podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca,
ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą
laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność
na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie
raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym
preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie
stanów zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać
preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferyna dla dzieci w kroplach
Laktoferyna dla dorosłych
Kawa i herbata lekko historycznie
Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje. Stanowią one nie tylko element
kulturowy, ale także historyczny. Istnieje wiele odmian oraz sposobów przyrządzania
naparów.
Według jednej z legend początki
herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym
mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty.
Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy,
jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.
Owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, ale początkowo spożywano
je z masłem i solą. Kawę jako napój odkryto później, prawdopodobnie ok. XVIII
– XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców
Według jednej z legend kawę po raz pierwszy wypito w Etiopii już w IX wieku.
Opowieść mówi, że lokalni pasterze kóz zaobserwowali, jak ich zwierzęta chętnie
zjadają czerwone owoce z krzewów i są po nich bardziej aktywne. Zebrali więc
owoce i zaparzyli je w gorącej wodzie.
Herbata - zdrowy napój całoroczny
W gorące dni rzadziej sięgamy po napary ziołowe a szkoda. Letnia ziołowa
herbata ziołowa przynosi więcej korzyści, niż bardzo zimny napój.
Po pierwsze po wypiciu rano wody powinniśmy napić się czy to herbaty czy
ziołowej kawy, ale ciepłej bo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy.
Szczególnie żołądek nie lubi skrajnych temperatur. Niektórzy po wypiciu zimnych
napojów odczuwają bóle czy skurcze żołądka. Bardzo zimne napoje dają tylko
poczucie pozornego ochłodzenia. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest herbata
ziołowa, która da nam naturalną energię i orzeźwienie.
Dmuchawce latawce i wiatr
Korzeń mniszka lekarskiego, również znany jako „dmuchawiec” lub „mlecz”,
od wieków jest stosowany w medycynie ludowej do wspierania zdrowia i dobrej
kondycji organizmu. Posiada bogaty skład fitochemiczny, w tym flawonoidy,
witaminę C, witaminę A, witaminę K, żelazo, magnez i potas, które mają prozdrowotny
wpływ na nasze ciało i umysł. Herbata zawiera pełne spektrum korzyści zdrowotnych
mniszka lekarskiego, czerpiąc moc z jego kwiatów, liści i korzenia. Kwiaty
mniszka są bogate w antyoksydanty, które wspierają detoksykację organizmu
i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Liście pomagają w utrzymaniu
zdrowia układu moczowego i trawiennego, wspierając procesy oczyszczania organizmu.
Korzeń mniszka, znany ze swojego korzystnego wpływu na wątrobę, wspomaga
jej funkcje oczyszczające i regeneracyjne, co przyczynia się do ogólnego
wzmocnienia organizmu.
Herbata z mniszka z tragankiem błoniastym - właściwości
Na wstępie kilka słów o traganku. Traganek Błoniasty to adaptogen o silnych
właściwościach wzmacniających, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej
medycynie chińskiej. Dodatek Traganka w tej herbacie pomaga zwiększyć poziom
energii i wytrzymałość organizmu, wspierając zdolność do radzenia sobie z
codziennymi wyzwaniami.
Traganek jest również znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca,
wspomagając krążenie krwi i wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Dzięki synergii mniszka lekarskiego i Traganka Błoniastego, herbata ta nie
tylko dodaje energii, ale również wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Traganek dodatkowo wspomaga regenerację organizmu po wysiłku, co czyni tę
herbatę idealnym wyborem zarówno przed, jak i po intensywnym dniu.
Herbata z Mniszka Lekarskiego z Tragankiem Błoniastym
Mniszek dla delikatnych kiszek
Kawa z mniszka jest smaczną i aromatyczną alternatywą dla osób, które nie
mogą pozwolić sobie na picie kawy. Oprócz smaku posiada wiele korzystnych
dla zdrowia właściwości.
Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Poprawia odporność, reguluje i usprawnia pracę wątroby. Wspomaga przemianę
materii i detoksykację organizmu. Poprawia trawienie i łagodzi ból brzucha.
Poprawia metabolizm. Pomaga w uzyskaniu użytecznej energii. Kawa z korzenia
Mniszka lekarskiego nie zawiera kofeiny i konserwantów. Właściwie przyrządzona,
potrafi pozytywnie zaskoczyć swoim aromatem i smakiem.
Wyciągi z mniszka lekarskiego chronią wątrobę, serce i nerki – wszystko to dzięki
wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają bowiem powstawaniu
wolnych rodników, czyli czynników odpowiadających za stres oksydacyjny, który
w konsekwencji prowadzi do zmian chorobotwórczych w obrębie tych narządów.
Mniszek wpływa na serce i układ krążenia również w inny sposób – obniża poziom
tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
i choroby wieńcowej.
Dmuchaj na kilogramy - Mniszkowe - odchudzanie
Mniszek to roślina, która wykazuje również właściwości odchudzające. Na podstawie
badań stwierdzono, że pozyskane z niej ekstrakty mogą ograniczać gromadzenie
tłuszczu w komórkach tłuszczowych, a nawet blokują powstawanie nowych komórek
tego typu. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez wątpienia ma również
fakt, że mniszek lekarski pobudza przemianę materii i zmniejsza łaknienie.
Mniszek - wsparcie przy infekcjach
Pozyskiwane z mniszka lekarskiego ekstrakty mają właściwości przeciwzapalne,
dlatego mogą być wsparciem przy infekcjach. Zawarta w wyciągach inulina sprawia,
że mniszek wykazuje także łagodzące i probiotyczne działanie.
Mniszek w badaniach
Wyniki badań przeprowadzone w Katedrze Biotechnologii,
Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
dowiodły, iż kawa z korzenia mniszka (z dodatkiem karczocha, ostropestu)
- obniża zawartość złego cholesterolu (LDL),
- obniża poziom trójglicerydów,
- wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
- wpływa korzystnie na wskażnik insulinoodporności,
- powoduje spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej,
- posiada wszechstronne działanie terapeutyczne.
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dodatkiem ekstraktu z mniszka
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dod. ekstr. z rutwicy lekarskiej,
karczocha i ostropestu
Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego z Naturalną Kawą Mieloną - Bez kofeiny
Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego Smak Kawowy
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy