Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 583
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Jak pozbyć się uprzedzeń czyli o enzymach słów kilka
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Mam smaca
Dzisiaj o superżywności Inków jakim jest maca.
Chociaż określenie macy jako superżywności jest nieco małostkowe bowiem
maca ma wiele terapeutycznych właściwości dla naszego organizmu.
Pogoda i warunki klimatyczne nas nie rozpieszczają zwłasza, że tyle osób
dookoła choruje dlatego jest nam potrzebna siła i energia do zmagań z codziennością.
Legenda boskiego darczyńcy złota
Bóg Inków Wirakocza - Stwórca wskazał swoim czcicielom źródło energii, które
na wieki miało im zapewnić siłę, wytrwałość i płodność. Źródłem tej mocy
był maca. W „Dziejach Inków przez nich samych opisanych" indiańscy
kronikarze nazywają ją cudowną rośliną. Obok czepoty puszystej i koki była
tylko dla rodzin królewskich, wodzów plemiennych i namaszczonych przez nich
nielicznych wybrańców. W tym gronie wyróżnieni byli także czerwonoskórzy
herosi - budowniczowie kamiennych twierdz i warowni. Dobry Bóg Wirakocza
chciał jednak, by macą mogli posilać się także biedni Indianie, zwłaszcza
ci żyjący wysoko w Andach, narażeni na zimno, niedożywienie i niedotlenienie.
Uodporniając macę na surowy klimat, umożliwił jej wegetację na śnieżnych
poletkach, toteż tylko tam rośnie do dziś.
Jej siła tkwi z gór
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów
i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą
rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach
nie gościnnych dla innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach
klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń o wielkości rzodkwi. Ten właśnie
korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości zwiększające
energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości,
że korzeń Maca zapewniał aktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym
pokoleniom miejscowej ludności.
Rodzinka superfood
Maca pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca
i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi
nazwami peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych,
witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole,
glukozynolany.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające
funkcje seksualne i płodność. Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu
zostało znalezionych w korzeniu Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią
40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi
są: Kwas linolowy ~ 33% kwas palmitynowy ~24% kwas oleinowy ~ 11% kwas stearynowy
~ 7% Kwas palmitooleinowy ~ 3%. Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu
na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju
i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości,
ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Hormonalna siła
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez
swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję
hormonów w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu. Maca
polecana jest również osobom zmagającym się depresją.
Moc koloru
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach to właśnie
kolor ją wyróżnia.
Najlepsze kolory dla zdrowia :czarny fioletowy żółty. Oczywiście jak dla
kogo?
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich
barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii
do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę
z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania
raka, spowalnia procesy starzenia.
Czarna maca oprócz standardowego działania macy, energetyzuje, ułatwia przyswajanie
wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Wpływa na zwiększenie
libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji.
Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją kobietom
w celu regulacji układu hormonalnego (nieregularne miesiączki, PMS - zespół
napięcia przedmiesiączkowego). Poprawia funkcje seksualnych obu płci.
Fioletowa maca u nas określana jako czerwona. Szczególnie dedykowana jest
mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę.
Zawiera też więcej białek i sodu, witaminy B2 i żelaza.
Maca czerwona (fioletowa) poprawia wzrost włosów, wpływa na poprawę kolorytu
skóry. Wpływa na równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy, zapobieganie
osteoporozie, wspieranie zdrowia tarczycy, zwiększenie skupienia i jasności
myślenia, zmniejszenie depresji.
Maca żółta (określana również jako złota) zaś jest dedykowana dla kobiet
chociaż wpływa na poprawę funkcji seksualnych u obu płci. Maca żółta korzystnie
wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając
jej nieprzyjemne dolegliwości.
Być przypakowanym
Określenie ten to jest przypakowany odnosi się zazwyczaj do osób z rozbudowaną
masą mięśniową. W wielu przypadkach jest to efekt wspomagania się niekoniecznie
zdrowymi dodatkami, które mają również skutki uboczne.
Maca to naturalny, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy “doping” dla naszego
organizmu oraz dla budowania masy mięśniowej. Maca
daje siłę ale uprzedzam, że po zażyciu samochodów podnosić nie będziemy:-)
Badania seksualne
Maca - Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn, w znacznym
stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt - stwierdzono znaczną poprawę
parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby
plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją
również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą
i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje
się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka
w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia.
By pamiętać z kim się chodzi do łóżka ;-)
O mózg a ściślej pamięć powinien dbać każdy z nas. Jeżeli chcemy zachować
funkcje myślowe jak najbardziej sprawne i jak najdłużej, powinniśmy “dokarmiać
także mózg”. Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych wpływając
na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.
Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko położone
rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjących na podobieństwo swoich przodków
- Inków. Lud ten żywiący się między innymi Macą dożywa średnio ponad 100
lat.
Jak stosować korzeń Maca
Najlepszą porą do spożywania macy są godziny
poranne (ze względu na jej energetyzujące
działanie).
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku lub ekstraktu Maca
jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie na pusty żołądek,
10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc korzeń Maca na pusty żołądek
zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych.
Doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów
i innej żywności.
Konkrety składnikowe:
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniających
funkcje seksualne i płodność.
Kwas asparaginowy - 97 mg/1 g białka
Kwasu glutaminowy - 156 mg / 1 g białka
Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) - 50 mg / 1 g białka
Histydyna - 22 mg / 1 g białka
Glicyna - 68 mg / 1 g białka
Treonina - 33 mg / 1 g białka
Alanina - 63 mg / 1 g białka
Tyrozyna - 31 mg / 1 g białka
Fenyloalanina - 55 mg / 1 g białka
Walina - 79 mg / 1 g białka
Metionina - 28 mg / 1 g białka
Izoleucyna - 47 mg / 1 g białka
Leucyna - 91 mg / 1 g białka
Lizyna - 55 mg / 1 g białka
Prolina - .5mg / 1 g białka
Sarkozyna - .7mg / 1 g białka
Witaminy i minerały
Tiamina (B1), Ryboflawina (B2), Niacyna (B3), kwas askorbinowy ©, Miedź,
Cynk, Mangan, Żelazo, Selen, Bor
Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie
poziomu cholesterolu we krwi. Niedawne badania wykazały że spożywanie od
1,8 do 2,8 g steroli i stanoli roślinnych dziennie przez okres od 4 tygodni
do 3 miesięcy obniża poziom całkowitego cholesterolu o 7% - 11%
Beta-sitosterol - 46,5%
Kampesterol - 27,3%
Ergosterol (prowitamina D2) - 13,6%
Brassikasterol - 9,1%
Glukozynolany : chlorowodorek
glukozynowy, p-metoksybenzyl glukozynowy, fruktoza, glukoza, izocyjanian
benzylu. Badania naukowe dowodzą, że często spożywane
glukozynolaty mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i
żołądka.
Maca ekstrakt z korzenia w kaps.
Maca Pro MacaPro® skoncentrowany proszek
z macy wytwarzany z korzeni maca – 80% maca
czarna, 15% maca czerwona i 5% maca żółta

Niegdyś witamina
Inozytol - witamina B8 była zaliczana dawniej do grupy witamin. Dzisiaj określany
mianem związku witaminopodobnego. To sześcio-wodorotlenowy, cykliczny alkohol
cukrowy. Jest on produkowany w ludzkim organizmie w wyniku przemiany materii,
jak również dostarczany wraz z pożywieniem.
Inozytol działanie dla człowieka - tak ogólnie
Na ludzki organizm inozytol działa wszechstronnie. Odpowiada zarówno za poprawę
samopoczucia stąd dodaje się go do niektórych napoi energetyzujących. Przyczynia
się również do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego poprzez utrzymywanie
równowagi miedzi i cynku w komórkach mózgu.
Suplementację inozytolem zaleca się w chorobach cukrzycy i insulinooporności
bowiem jest ona wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem sygnału insulinowego.
Miejsce występowania
Mezo-inozytol występuje w mięśniach i dlatego często jest określany nazwą
mio-inozytol (myoinositolum, myoinosit). W ustroju może być przekształcany
w glukozę. Jest to czynnik wzrostu dla drożdży (i in. grzybów) oraz bakterii.
Rośliny zawierają inozytol wolny, w formie ufosforylowanej (aktywnej metabolicznie)
i w postaci estru kwasu fosforowego, którego sole noszą nazwę fityny. Szczególnie
dużo fityny jest w makuchu konopnym. Sporo inozytolu jest w ziarnach zbóż,
ponadto w wątrobie i układzie nerwowym.
Dobry mediator
Inozytol wpływa też na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu.
Być może zabrzmi nieco skomplikowanie, ale świadczy o istotnej roli inozytolu.
Inozytol to także mediator mobilizacji wapnia w retikulum endoplazmatycznym.
Podwyższa poziom wapnia w cytozolu. Gonadoliberyna i tyreotropina działają
na komórki poprzez aktywację fosfolipazy C z udziałem białka G.
Dobry współpracownik
Inozytol wraz z kurkumą, choliną, cynaryną i pochodnymi (ostrożenie, karczoch),
sylimaryną (ostropest), kwasem kawowym, kwasem galusowym, ferulowym, rozmarynowym
i elagowym współdziała w zakresie cytoprotekcji czyli zmniejszenia skutków
stosowania chemioterapeutyków, również hepatoprotekcyjnie (ochrona wątroby)
i neuroprotekcyjnie.
W połączeniu m.in. z betainą, kozieradką, czarnuszką, selenem, witaminą E
czy koenzymem Q10 wspiera
działanie lipotropowe (zmniejszenie ryzyka stłuszczenia
wątroby). Jest to istotne w przypadku nadwagi i otyłości szczególnie brzusznej,
niewłaściwej diety, cukrzycy, chorób metabolicznych czy spożywania nadmiernej
ilości alkoholu gdzie to ryzyko jest na wysokim poziomie.
Inozytol a PCOS
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone schorzenie endokrynologiczne
dotyczące zaburzenia w funkcjonowaniu jajników. Jest jedną z najczęstszych
przyczyn niepłodności i dotyka 10– 15% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Silne
powiązanie z PCOS wykazuje insulinooporność. U kobiet chorujących na to zaburzenie
to właśnie niedobór inozytolu jest przyczyną problemów ze strony gospodarki
insulinowej. Z tego też względu poleca się im suplementację inozytolem, a
konkretnie jego izomerem – myo-inozytolem, który zmniejsza hiperinsulinomię
oraz hiperandrogonemię. Witamina B8 wspomaga leczenie niepłodności i jest
stosowana w wielu preparatach skomponowanych z myślą o kobietach z zaburzeniami
funkcjonowania jajników.
Oporna konsekwencja
Oporność insulinowa występuje u 80% kobiet otyłych w przebiegu PCOS oraz
u 30-40% kobiet szczupłych z zespołem PCOS. Mimo, że mechanizm nie jest do
końca znany to jedna z hipotez mówi o zaburzonym systemie przekazu sygnału
insulinowego wewnątrz komórki docelowej.
Przebieg działania
Podwyższenie stężenia insuliny w przebiegu PCOS stymuluje produkcję androgenów
(męskich hormonów) w komórkach tekalnych jajnika poprzez receptor insulinowy
(IR- Insulin Receptor) oraz receptor dla insulinopodobnego czynnika wzrostu
- IGF, natomiast tkanki docelowe wykazują oporność na działanie insuliny.
Dla przypomnienia
Pęcherzyk jajnikowy składa się z komórek tekalnych i ziarnistych otaczających
komórkę jajową. Komórki tekalne wytwarzają męski hormon – androstendion,
a komórki ziarniste aromatazę. Przekształca ona androstendion do estradiolu,
który jest żeńskim hormonem płciowym.
Jak inozytol obniża poziom insuliny?
Inozytol przyczynia się do zmniejszenia hiperinsulinemii, jak również zwiększa
wrażliwość receptorów komórkowych na insulinę. W ten sposób prowadzi do obniżenia
poziomu glukozy we krwi. Jak
już wspomniano wcześniej zbyt wysoki poziom insuliny pobudza produkcję męskich
hormonów płciowych w jajnikach, obniżenie
wydzielania insuliny przez inozytol prowadzi do wyregulowania poziomu androgenów
u kobiety z PCOS. Dodatkowo, dochodzi do uregulowania cykli miesiączkowych
oraz poprawy płodności poprzez przywrócenie spontanicznych owulacji.
Inozytol w leczeniu zaburzeń psychicznych
Inozytol jest modulatorem układu nerwowego dlatego znajduje również zastosowanie
w leczeniu wspomagającym zaburzeń psychicznych, takich jak lęk napadowy,
depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, czy przedmiesiączkowe zaburzenia
dysforyczne.
Ponadto, przyczynia się do zmniejszenia wychwytu zwrotnego serotoniny, a
więc hormonu odpowiadającego za dobre samopoczucie oraz bierze udział w syntezie
innych hormonów. Oprócz pozytywnego działania na nasz nastrój zwiększa zdolności
poznawcze - poprawa pamięci, lepszej uwagi, koncentracji, myślenie.
Inozytol Forte Myo & D-chiro 90 kaps.

Rany, uszkodzenia to ból, cierpienie i często powikłania. Wielu lekarzy rozkłada
ręce jak coś zaczyna się “paprać”, a zazwyczaj jedynym sposobem to antybiotyki,
które czasami działają, ale również osłabiają nasz organizm, któremu trudniej
walczyć z infekcją. Wypadki i inne traumy skóry
Każdy chyba z nas w swoim życiu miał co najmniej raz taką ranę, że ból i
jej gojenie trwały tygodniami, ilu z nas wymagało zszycia takich ran. Zdarte
kolana, przecięte podczas krojenia palce, przypalone ręce od żelazka czy
piekarnik to codzienność. A u pracujących na roli, czy stolarzy kontakt
z piłą, poucinane palce. Niestety bywa gorzej poparzenia od pożaru, które
trudno porównać z innym bólem, to straszne cierpienie. Choć współcześnie
rzadziej zdarza nam się marznąć bo mamy coraz lepsze obuwie czy rękawice,
to jednak wielu osobom odmrożenia się zdarzają. Szczególnie szybko dochodzi
do odmrożeń u osób z zespołem Raynauda, twardziny układowej, tocznia czy
miażdżycy kończyn, chorych na cukrzycę. Odmrożenia w tym przypadku są często
przyczyną trudno gojących się ran.
Słodkie stopy cierpienia
Cukrzyca jest chorobą, która zbiera żniwa w całym organizmie a jej posiadanie
to nie słodycz lecz gorycz w życiu. Jej konsekwencje przebiegają różnie,
ale u wielu osób występuje powikłanie zwane zespołem stopy cukrzycowej. Walka
ze stopą cukrzycową jest bardzo ciężka i często niestety kończy się amputacją,
niepełnosprawnością. Stopa cukrzycowa jako powikłanie cukrzycy unieruchamia
wielu chorych co w konsekwencji prowadzi do pogorszenia samopoczucia i zaostrzenia
choroby i koło się zamyka.
Gdy nas dopadnie ostrze skalpela
Wiele osób z różnych powodów ma przeprowadzoną operację, zabiegi chirurgiczne.
U niektórych osób rany pooperacyjne goją się szybko, ale wiele osób niestety
z bólem i raną zmaga się długo. Często również dochodzi do zakażeń i powikłań
pooperacyjnych. Osłabiony organizm taką operacją trudniej radzi sobie z
patogenami a to ma wpływ na proces gojenia się ran.
Koniec upokorzenia
Wielu chorych z powodu swoich ran izoluje się od społeczeństwa od normalnego
życia nie tylko dlatego, że rany są nieestetyczne wiele ran jest pod opatrunkiem
więc są niewidoczne ale dlatego, że wiele ran po prostu cuchnie. L-Mesitran
zamiast metabolizowania aminokwasów z rany, które zostałyby przekształcone
w substancje o nieprzyjemnym zapachu (siarka/amoniak), bakterie w pierwszej
kolejności przetwarzają glukozę z miodu do (bezwonnego) kwasu mlekowego.
Zachodzi tutaj zjawisko osmozy, która zwiększa przepływ płynów chłonnych,
dewitalizując tkankę w obrębie rany i usuwając pozostałości komórkowe. Nieprzyjemny
zapach bardzo szybko znika, co natychmiast poprawia jakość życia pacjentów.
Miodek
i witaminki dla każdego rannego chłopczyka i dziewczynki
Miód klasy medycznej
co to oznacza? Współcześnie wielu osobom coś medycznego źle się kojarzy.
Ale w tym wypadku klasa medyczna oznacza jakość i bezpieczeństwo produktu.
Zastosowany miód wolny jest od szkodliwych czynników, takich jak patogeny,
pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie.
Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej osmolalności, niskim
pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Ugaś miodem stan zapalny
Przedłużający się stan zapalny wiąże się z opóźnieniem procesu gojenia się
ran. Miód zawarty w L-Mesitran korzystnie zmienia środowisko rany i tłumi
bakterie oraz inne cząstki obecne w ranie, które wywołują stan zapalny. Miód
„usuwa” wolne rodniki tlenowe, działając jako antyutleniacz.
L-Mesitran dostarcza do rany również składniki odżywcze, przyspieszając
proces gojenia. Wytworzone wilgotne środowisko sprzyja gojeniu, a blizny
są znacznie
mniejsze.
Odpornych też złamiemy
Wiele ran jak już wspomniałam odpornych jest na leczenie antybiotykami. Do
tej grupy należy popularny gronkowiec złocisty MRSA częsty pasażer na gapę.
Mamy do czynienia z MRSA (meticillin resistant Staphylococcus aureus - gronkowiec
złocisty odporny na metycylinę), gdy bakteria S. aureus uodparnia się na
metycylinę.
Bakteria MRSA może być szkodliwa, gdy napotka okazję wniknięcia do wnętrza
ciała, na przykład poprzez skaleczenie czy ranę. Może wywołać pryszcze i
czyraki, albo poważniejsze problemy, takie jak zakażenie rany czy infekcje
klatki piersiowej. W ciężkich przypadkach może spowodować zakażenie krwi
i wtedy już pozamiatane.
L-Mesitran po zastosowaniu jak wykazują badania w ciągu 24-48 godzin giną
bakterie MRSA i ESBL. Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej
osmolalności, niskim pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Bez zbędnych ceregieli
Użycie L-Mesitran nie jest kłopotliwe, nie wymaga również szczególnych
umiejętności. W zależności od rany możemy z takim opatrunkiem prowadzić
“normalne życie.
L-Mesitran to maści, żele, które stosujemy jako opatrunki zmieniane co
1-3 dni. L-Mesitran to również gotowe opatrunki.
Czasem mniej znaczy lepiej
Skoro już wiemy, że miód jest pomocny na rany i uszkodzenia to warto wiedzieć,
że zbyt mocne stężenia nie zawsze dobrze działają. Przykładem jest miód
manuka znany ze swych wspaniałych właściwości dla zdrowia jednak przyłożony
bezpośrednio na rany może wywołać ból. Dlatego, że jest on mocno skoncentrowany
podobnie jest z innymi miodami pszczelimi. Dlatego producenci holenderscy
opracowali
L- Mesitran, który zawiera od 20 - 48 % miodu klasy medycznej w zależności
od produktu. L-Mesitran zawiera m.in. hipoalergiczną lanolinę, witaminy
C i E, aloes, kalendulę i tlenek cynku. Produkty
L-Mesitran składają się ze starannie opracowanej formuły,
której składniki zostały wybrane na podstawie udowodnionego bezpieczeństwa
i skuteczności. Należą do nich lanolina hypoalergiczna (Medilan ©) o medycznej
jakości, która przyczynia się do jednolitej konsystencji, łatwości dostarczania,
istotnych właściwości zmiękczających, a tym samym optymalnej skuteczności
produktu końcowego.
L-Mesitran W skrócie: na co.
Przewlekłe rany Odleżyny
(I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Przewlekłe rany Odleżyny (I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Rany powierzchowne, ostre rany, takie jak cięcia, otarcia i miejsca dawców.
Nagłe lub laserowe rany, wrzody podtrzymujące
powierzchowne Grzybicze rany (wspomagające
Grzybicze rany (wspomagające
powierzchowne i częściowe oparzenia
i częściowe powierzchowne i częściowe oparzenia dezodorowanie i / lub
dezodorowanie i / lubgrubości (1 i 2 stopień). Rany
oparzenia głębokie; żylne, tętnicze i
głębokie; żylne, tętnicze i cukrzycowe debrorowanie).
Uwaga. Dobieraj produkty L-Mesitran w zależności od rodzaju uszkodzenia.
W opisie produktów znajdziecie szczegółowe informacje. Wskazania do stosowania,
przeznaczenie, instrukcję użycia, przeciwskazania.
L-Mesitran Soft maść 50g
Informujemy
również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy