Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 584
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
☀️Kwas kaprylowy - kandydoza, grzybice, regeneracja jelit
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Dostojny Pan Brokuł
Zanim omówimy działanie Sulforafanu należy zacząć od brokuła i jego rodziny.
Brokuł jest zdrowym warzywem to fakt. Jednak należy do gatunku kapustnych
z rodziny krzyżowych i przez wiele osób nie jest dobrze tolerowany. Wywołuje
wzdęcia i dyskomfort trawienny. Nie jest on także polecany osobom z chorobami
tarczycy, w szczególności z jednoczesnym niedoborem jodu. Brokuł i jego warzywna
rodzina to bogactwo sulforafanu a w brokule jego zawartość jest najwyższa.
Sulforafan z bliska
Sulforafan to izotiocyjanian obecny w warzywach kapustnych z rodziny krzyżowych.
Jego największe stężenie jak wspomniałam obserwuje się w brokułach i kiełkach
brokułowych, jednak tylko do kilku dni po skiełkowaniu. W kolejnych dniach
stężenie związku maleje w szybkim tempie. Prekursorem owej drogocennej dla
naszego zdrowia substancji jest glukozynolan, a dokładniej glukorafanina,
która ulega reakcji hydrolizy przy udziale odpowiedniego katalizatora - mirozynazy.
Enzym ten uwalniany jest w trakcie rozdrabniania
Omówiony powyżej enzym z łatwością ulega procesowi denaturacji podczas gotowania,
co znacząco obniża wydajność powstawania aktywnego sulforafanu.
Zielony pogromca bakterii!
Kto zmagał się z bakterią Helicobacter Pylori ten wie, że trudno się jej
pozbyć.
Popularnym sposobem leczenia niestety jest terapia farmakologiczna opierająca
się na antybiotykach. I w większości przypadków jest ona nieskuteczna. Oprócz
tego, że bakteria ta jest odporna na działanie większości antybiotyków to
dodatkowo antybiotyki znacząco pogarszają stan ogólny organizmu.
Według wyników badań prowadzonych przez naukowców Johns Hopkins University
School of Medicine w Baltimore (USA) sulforafan
zabija Helicobacter pylori niezależnie od tego, czy bakteria jest wewnątrz,
czy na zewnątrz komórek
błony śluzowej żołądka. Ponadto zabija nawet szczepy, które stają się oporne
na powszechnie stosowane antybiotyki.
Niszczycielska bakteria
Brak leczenia Helicobacter pylori może przyczynić się do rozwoju wrzodów,
zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku a nawet raka żołądka.
Dlatego nie powinno się bagatelizować problemu.
Sulforafan - przeciw nowotworom
Wyniki badań nad sulforafanem wskazują, że ma on działanie prewencyjne, kancerogenne
zarówno na etapie powstawania zmian nowotworowych jak i ich rozwoju. Przede
wszystkim wskazuje się na zdolności
do minimalizowania ryzyka tworzenia się mutacji i usuwaniu czynników stymulujących
powstawanie zmian nowotworowych.
Wskazano również właściwości obniżania reaktywności związków genotoksycznych,
wpływaniu na cykl komórkowy, proliferację, ale także o indukowaniu procesów
różnicowania komórek i ich zaprogramowanej śmierci, czyli apoptozy. W ostatniej
fazie nowotworzenia pozytywny wpływ sulforafanu jednak znacznie maleje. Mimo
to wyniki badań wskazują na ograniczanie procesu angiogenezy czy inhibicję
przerzutowania.
Sulforafan- metabolizm ksenobiotyków
Dla przypomnienia ksenobiotyki to substancje obce, niebędące składnikami
żywego organizmu, które przenikają do jego wnętrza np. z pokarmem, wodą czy
wdychanym powietrzem. Zaliczamy do nich m.in. kosmetyki, niektóre leki, używki,
zanieczyszczenia żywności, powietrza, wody.
Sulforafan - izotiocyjanian
Jak wspomniano powyżej sulforafan to izotiocyjanian znajdujący się w warzywach
kapustnych, kilkudniowych kiełkach i brokułach. Liczne badania nad tym związkiem
wykazały, że ma on wpływ na metabolizm ksenobiotyków. Związane jest to ze
zdolnością sulforafanu do regulowania aktywności enzymów I i II fazy oraz
ich ekspresji. Obie grupy enzymatyczne uczestniczą w przekształcaniu i usuwaniu
kancerogenów z organizmu. Enzymy fazy I (rodzina cytochromu P-450) mają za
zadanie przygotować pojawiający się czynnik onkogenny do następnych przemian
w organizmie, w efekcie czego doprowadzają do zwiększenia jego aktywności,
powstawania związków przejściowych i tworzenia mutacji. Z kolei enzymy fazy
II (szczególnie S-transferaza glutationu, reduktaza chinonowa, UDP-glukuronylotranseraza
i oksydoreduktaza NADPH chinonowa) przyczyniają się do wydalania ksenobiotyków
z organizmu, poprzez zwiększenie ich rozpuszczalności w środowisku wodnym.
Badania na zwierzętach jednoznacznie wykazały wpływ sulforafanu na indukcję
enzymów II fazy
oraz inhibicję enzymów fazy I.
Sulforafan z kiełków brokułu 400 µg 100 tab.

Mam smaca
Dzisiaj o superżywności Inków jakim jest maca.
Chociaż określenie macy jako superżywności jest nieco małostkowe bowiem
maca ma wiele terapeutycznych właściwości dla naszego organizmu.
Pogoda i warunki klimatyczne nas nie rozpieszczają zwłasza, że tyle osób
dookoła choruje dlatego jest nam potrzebna siła i energia do zmagań z codziennością.
Legenda boskiego darczyńcy złota
Bóg Inków Wirakocza - Stwórca wskazał swoim czcicielom źródło energii, które
na wieki miało im zapewnić siłę, wytrwałość i płodność. Źródłem tej mocy
był maca. W „Dziejach Inków przez nich samych opisanych" indiańscy
kronikarze nazywają ją cudowną rośliną. Obok czepoty puszystej i koki była
tylko dla rodzin królewskich, wodzów plemiennych i namaszczonych przez nich
nielicznych wybrańców. W tym gronie wyróżnieni byli także czerwonoskórzy
herosi - budowniczowie kamiennych twierdz i warowni. Dobry Bóg Wirakocza
chciał jednak, by macą mogli posilać się także biedni Indianie, zwłaszcza
ci żyjący wysoko w Andach, narażeni na zimno, niedożywienie i niedotlenienie.
Uodporniając macę na surowy klimat, umożliwił jej wegetację na śnieżnych
poletkach, toteż tylko tam rośnie do dziś.
Jej siła tkwi z gór
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów
i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą
rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach
nie gościnnych dla innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach
klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń o wielkości rzodkwi. Ten właśnie
korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości zwiększające
energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości,
że korzeń Maca zapewniał aktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym
pokoleniom miejscowej ludności.
Rodzinka superfood
Maca pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca
i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi
nazwami peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych,
witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole,
glukozynolany.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające
funkcje seksualne i płodność. Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu
zostało znalezionych w korzeniu Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią
40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi
są: Kwas linolowy ~ 33% kwas palmitynowy ~24% kwas oleinowy ~ 11% kwas stearynowy
~ 7% Kwas palmitooleinowy ~ 3%. Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu
na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju
i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości,
ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Hormonalna siła
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez
swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję
hormonów w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu. Maca
polecana jest również osobom zmagającym się depresją.
Moc koloru
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach to właśnie
kolor ją wyróżnia.
Najlepsze kolory dla zdrowia :czarny fioletowy żółty. Oczywiście jak dla
kogo?
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich
barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii
do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę
z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania
raka, spowalnia procesy starzenia.
Czarna maca oprócz standardowego działania macy, energetyzuje, ułatwia przyswajanie
wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Wpływa na zwiększenie
libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji.
Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją kobietom
w celu regulacji układu hormonalnego (nieregularne miesiączki, PMS - zespół
napięcia przedmiesiączkowego). Poprawia funkcje seksualnych obu płci.
Fioletowa maca u nas określana jako czerwona. Szczególnie dedykowana jest
mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę.
Zawiera też więcej białek i sodu, witaminy B2 i żelaza.
Maca czerwona (fioletowa) poprawia wzrost włosów, wpływa na poprawę kolorytu
skóry. Wpływa na równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy, zapobieganie
osteoporozie, wspieranie zdrowia tarczycy, zwiększenie skupienia i jasności
myślenia, zmniejszenie depresji.
Maca żółta (określana również jako złota) zaś jest dedykowana dla kobiet
chociaż wpływa na poprawę funkcji seksualnych u obu płci. Maca żółta korzystnie
wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając
jej nieprzyjemne dolegliwości.
Być przypakowanym
Określenie ten to jest przypakowany odnosi się zazwyczaj do osób z rozbudowaną
masą mięśniową. W wielu przypadkach jest to efekt wspomagania się niekoniecznie
zdrowymi dodatkami, które mają również skutki uboczne.
Maca to naturalny, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy “doping” dla naszego
organizmu oraz dla budowania masy mięśniowej. Maca
daje siłę ale uprzedzam, że po zażyciu samochodów podnosić nie będziemy:-)
Badania seksualne
Maca - Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn, w znacznym
stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt - stwierdzono znaczną poprawę
parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby
plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją
również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą
i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje
się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka
w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia.
By pamiętać z kim się chodzi do łóżka ;-)
O mózg a ściślej pamięć powinien dbać każdy z nas. Jeżeli chcemy zachować
funkcje myślowe jak najbardziej sprawne i jak najdłużej, powinniśmy “dokarmiać
także mózg”. Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych wpływając
na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.
Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko położone
rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjących na podobieństwo swoich przodków
- Inków. Lud ten żywiący się między innymi Macą dożywa średnio ponad 100
lat.
Jak stosować korzeń Maca
Najlepszą porą do spożywania macy są godziny
poranne (ze względu na jej energetyzujące
działanie).
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku lub ekstraktu Maca
jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie na pusty żołądek,
10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc korzeń Maca na pusty żołądek
zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych.
Doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów
i innej żywności.
Konkrety składnikowe:
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniających
funkcje seksualne i płodność.
Kwas asparaginowy - 97 mg/1 g białka
Kwasu glutaminowy - 156 mg / 1 g białka
Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) - 50 mg / 1 g białka
Histydyna - 22 mg / 1 g białka
Glicyna - 68 mg / 1 g białka
Treonina - 33 mg / 1 g białka
Alanina - 63 mg / 1 g białka
Tyrozyna - 31 mg / 1 g białka
Fenyloalanina - 55 mg / 1 g białka
Walina - 79 mg / 1 g białka
Metionina - 28 mg / 1 g białka
Izoleucyna - 47 mg / 1 g białka
Leucyna - 91 mg / 1 g białka
Lizyna - 55 mg / 1 g białka
Prolina - .5mg / 1 g białka
Sarkozyna - .7mg / 1 g białka
Witaminy i minerały
Tiamina (B1), Ryboflawina (B2), Niacyna (B3), kwas askorbinowy ©, Miedź,
Cynk, Mangan, Żelazo, Selen, Bor
Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie
poziomu cholesterolu we krwi. Niedawne badania wykazały że spożywanie od
1,8 do 2,8 g steroli i stanoli roślinnych dziennie przez okres od 4 tygodni
do 3 miesięcy obniża poziom całkowitego cholesterolu o 7% - 11%
Beta-sitosterol - 46,5%
Kampesterol - 27,3%
Ergosterol (prowitamina D2) - 13,6%
Brassikasterol - 9,1%
Glukozynolany : chlorowodorek
glukozynowy, p-metoksybenzyl glukozynowy, fruktoza, glukoza, izocyjanian
benzylu. Badania naukowe dowodzą, że często spożywane
glukozynolaty mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i
żołądka.
Maca ekstrakt z korzenia w kaps.
Maca Pro MacaPro® skoncentrowany proszek
z macy wytwarzany z korzeni maca – 80% maca
czarna, 15% maca czerwona i 5% maca żółta

Niegdyś witamina
Inozytol - witamina B8 była zaliczana dawniej do grupy witamin. Dzisiaj określany
mianem związku witaminopodobnego. To sześcio-wodorotlenowy, cykliczny alkohol
cukrowy. Jest on produkowany w ludzkim organizmie w wyniku przemiany materii,
jak również dostarczany wraz z pożywieniem.
Inozytol działanie dla człowieka - tak ogólnie
Na ludzki organizm inozytol działa wszechstronnie. Odpowiada zarówno za poprawę
samopoczucia stąd dodaje się go do niektórych napoi energetyzujących. Przyczynia
się również do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego poprzez utrzymywanie
równowagi miedzi i cynku w komórkach mózgu.
Suplementację inozytolem zaleca się w chorobach cukrzycy i insulinooporności
bowiem jest ona wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem sygnału insulinowego.
Miejsce występowania
Mezo-inozytol występuje w mięśniach i dlatego często jest określany nazwą
mio-inozytol (myoinositolum, myoinosit). W ustroju może być przekształcany
w glukozę. Jest to czynnik wzrostu dla drożdży (i in. grzybów) oraz bakterii.
Rośliny zawierają inozytol wolny, w formie ufosforylowanej (aktywnej metabolicznie)
i w postaci estru kwasu fosforowego, którego sole noszą nazwę fityny. Szczególnie
dużo fityny jest w makuchu konopnym. Sporo inozytolu jest w ziarnach zbóż,
ponadto w wątrobie i układzie nerwowym.
Dobry mediator
Inozytol wpływa też na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu.
Być może zabrzmi nieco skomplikowanie, ale świadczy o istotnej roli inozytolu.
Inozytol to także mediator mobilizacji wapnia w retikulum endoplazmatycznym.
Podwyższa poziom wapnia w cytozolu. Gonadoliberyna i tyreotropina działają
na komórki poprzez aktywację fosfolipazy C z udziałem białka G.
Dobry współpracownik
Inozytol wraz z kurkumą, choliną, cynaryną i pochodnymi (ostrożenie, karczoch),
sylimaryną (ostropest), kwasem kawowym, kwasem galusowym, ferulowym, rozmarynowym
i elagowym współdziała w zakresie cytoprotekcji czyli zmniejszenia skutków
stosowania chemioterapeutyków, również hepatoprotekcyjnie (ochrona wątroby)
i neuroprotekcyjnie.
W połączeniu m.in. z betainą, kozieradką, czarnuszką, selenem, witaminą E
czy koenzymem Q10 wspiera
działanie lipotropowe (zmniejszenie ryzyka stłuszczenia
wątroby). Jest to istotne w przypadku nadwagi i otyłości szczególnie brzusznej,
niewłaściwej diety, cukrzycy, chorób metabolicznych czy spożywania nadmiernej
ilości alkoholu gdzie to ryzyko jest na wysokim poziomie.
Inozytol a PCOS
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone schorzenie endokrynologiczne
dotyczące zaburzenia w funkcjonowaniu jajników. Jest jedną z najczęstszych
przyczyn niepłodności i dotyka 10– 15% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Silne
powiązanie z PCOS wykazuje insulinooporność. U kobiet chorujących na to zaburzenie
to właśnie niedobór inozytolu jest przyczyną problemów ze strony gospodarki
insulinowej. Z tego też względu poleca się im suplementację inozytolem, a
konkretnie jego izomerem – myo-inozytolem, który zmniejsza hiperinsulinomię
oraz hiperandrogonemię. Witamina B8 wspomaga leczenie niepłodności i jest
stosowana w wielu preparatach skomponowanych z myślą o kobietach z zaburzeniami
funkcjonowania jajników.
Oporna konsekwencja
Oporność insulinowa występuje u 80% kobiet otyłych w przebiegu PCOS oraz
u 30-40% kobiet szczupłych z zespołem PCOS. Mimo, że mechanizm nie jest do
końca znany to jedna z hipotez mówi o zaburzonym systemie przekazu sygnału
insulinowego wewnątrz komórki docelowej.
Przebieg działania
Podwyższenie stężenia insuliny w przebiegu PCOS stymuluje produkcję androgenów
(męskich hormonów) w komórkach tekalnych jajnika poprzez receptor insulinowy
(IR- Insulin Receptor) oraz receptor dla insulinopodobnego czynnika wzrostu
- IGF, natomiast tkanki docelowe wykazują oporność na działanie insuliny.
Dla przypomnienia
Pęcherzyk jajnikowy składa się z komórek tekalnych i ziarnistych otaczających
komórkę jajową. Komórki tekalne wytwarzają męski hormon – androstendion,
a komórki ziarniste aromatazę. Przekształca ona androstendion do estradiolu,
który jest żeńskim hormonem płciowym.
Jak inozytol obniża poziom insuliny?
Inozytol przyczynia się do zmniejszenia hiperinsulinemii, jak również zwiększa
wrażliwość receptorów komórkowych na insulinę. W ten sposób prowadzi do obniżenia
poziomu glukozy we krwi. Jak
już wspomniano wcześniej zbyt wysoki poziom insuliny pobudza produkcję męskich
hormonów płciowych w jajnikach, obniżenie
wydzielania insuliny przez inozytol prowadzi do wyregulowania poziomu androgenów
u kobiety z PCOS. Dodatkowo, dochodzi do uregulowania cykli miesiączkowych
oraz poprawy płodności poprzez przywrócenie spontanicznych owulacji.
Inozytol w leczeniu zaburzeń psychicznych
Inozytol jest modulatorem układu nerwowego dlatego znajduje również zastosowanie
w leczeniu wspomagającym zaburzeń psychicznych, takich jak lęk napadowy,
depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, czy przedmiesiączkowe zaburzenia
dysforyczne.
Ponadto, przyczynia się do zmniejszenia wychwytu zwrotnego serotoniny, a
więc hormonu odpowiadającego za dobre samopoczucie oraz bierze udział w syntezie
innych hormonów. Oprócz pozytywnego działania na nasz nastrój zwiększa zdolności
poznawcze - poprawa pamięci, lepszej uwagi, koncentracji, myślenie.
Inozytol Forte Myo & D-chiro 90 kaps.
Informujemy
również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy