Produkty zawierające algi kupisz w naszym sklepie
Naturalna Medycyna
Plac Powstańców Wielkopolskich 3/1
65-075 Zielona Góra

Produkty z alg
Spirulina

Algi = Glony.
Nauka zajmująca się glonami to algologia (fykologia).

Na początku XX wieku termin "glony" zapożyczył z gwary góralskiej polski botanik Józef Rostafiński i wprowadził do systematyki botanicznej. Ponad połowa z 40 tysięcy odkrytych do dzisiaj gatunków glonów jest zaliczana do bakterii i protistów. Licząca około 17 tysięcy gatunków grupa glonów zielonych, czyli zielenic, jest włączona do królestwa roślin.

Glony wchodzą w skład planktonu w morzach, oceanach i zbiornikach śródlądowych (jako fitoplankton). Glony żyją także poza zbiornikami wodnymi ale tylko w miejscach wilgotnych: w glebie i na jej powierzchni, na kamieniach, pniach drzew, ścianach, a także na śniegu i lodzie - glony naśnieżne.

Teraz modne stało się słowo ALGI. 
Może i słusznie.
Jeść Glony to trochę głupio brzmi, więc będziemy mówili o Algach.

Algi to rośliny, proste jednokomórkowce występujące we wszystkich strefach geograficznych, w środowisku wodnym oraz wilgotnych miejscach.

Algi dzielą się dwa rodzaje: algi morskie i słodkowodne.

Algi morskie bogate są w białko i jod, algi słodkowodne o niskiej zawartości jodu zawierają natomiast duże pokłady cennego białka.

Algi zawierają wiele mikro i makro elementów, związków chemicznych, pierwiastków, minerałów oraz witamin.

Algom przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające.
Algi usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii.
Poprawiają gładkość i elastyczność naszej skóry, posiadają właściwości przeciwutleniające.
Obniżają poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu.

Algi wzmacniają system immunologiczny człowieka, poprawiają pamięć i koncentrację, są niezwykle pomocne w wielu chorobach (reumatyzm, cukrzyca, grzybica).

Przetwory z alg wykorzystywane są do celów kosmetycznych, można spotkać je w kosmetykach nawilżających i ujędrniających ciało, kosmetykach do peelingu.

Algi zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości odżywcze. Roślinom tym przypisywane jest działanie odmładzające, wyszczuplające, upiększające i zdrowotne. Algi morskie zawierają wszystkie minerały jakie występują w morzu.

Koniecznie przeczytaj artykuł kliknij Astaksantyna!

Astaksantynę 
Astaksantyna

Astaksantyna
to rewelacyjna ochrona organizmu
wyprodukowana z mikroalg.

Bardzo cenną algą jest spirulina, którą określa się jako "mleko Matki Ziemi", ze względu na wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, istotnego składnika kobiecego pokarmu. Spirulina nazywana jest również "zielonym mięsem", z powodu wysokowartościowego białka, którego zawartość jest aż trzykrotnie większa niż w mięsie. Mięso zawiera 27 procnt białka, soja 34 procent, a alga ma 65 procent białka. Jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12.
Zawiera także wiele witamin w wysokim stężeniu np. A, B, B1, B2, D, E i K. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas, selen, fluor. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, na florę układu pokarmowego. Kolejnym barwnikiem jest fitocyjanina. Ten niebieski barwnik wzmacnia system immunologiczny, wspiera fizjologiczne czynności komórek, działa przeciwrakowo.

Spirulina przyjmowana codziennie obniża cholesterol, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Poprzez regularne przyjmowanie alg spirulina już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn.

Chińczycy mawiają "nie istnieje obrzęk, którego nie można usunąć dzięki glonom". Wspierają one leczenie cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, zapaleń stawów, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami. Picie herbaty z suszonych alg przyspiesza przemianę materii, co sprzyja pozbyciu się zbędnych kilogramów. W Japonii uważają, że to właśnie one zapewniają im witalność, szczupłą sylwetkę, dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Algi możemy dodawać do koktajli, sałatek, albo po prostu zażywać jako tabletki. Przyjmowanie codziennie 3-10g spiruliny pomoże nam zachować na długo młodość i zdrowie.

Jedna łyżeczka alg (3g) zawiera 4 tyś jednostek żywieniowych, czyli tyle ile mieści się w 3- 4 kg owoców oraz warzyw. Roślinom tym przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające. Usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii.

Algi pomagają nam:
* zahamować stany zapalne,
* obniżyć gorączkę,
* łagodzić bóle,
* osłabiać stany lękowe,
* pomniejszać wrzody,
* oczyszczają organizm,
* wzmocnić system odpornościowy,
* zapobiegać chorobom nerek,
* spowalniać starzenie się komórek,
* poprawiać lipidy (cholesterol),
* przyspieszać tworzenie się czerwonych ciałek krwi,
* obniżyć niebezpieczeństwo zwapnienia stawów,
* zapobiegać osteoporozie,
* działać przeciwko łuszczycy,
* zapobiegać grzybicom,
* redukować częstotliwość infekcji wirusowych.

 

Wyroby z algami produkowane są najczęściej z dwóch alg Chlorelli i Spiruliny. Wprowadzone do organizmu, regulują pH, odtruwają a następnie przystępują do ożywienia mózgu, co rozpoczyna procesy regeneracyjne całego organizmu.

Chlorella
Chlorella pod mikroskopem
Chlorella pod mikroskopem

Chlorella wyrobiła sobie opinię znakomitej "odtrucicielki". Zbiera ciężkie metale w ludzkim organizmie, mobilizuje i usuwa je z organizmu. Czyni to nie tylko w jelicie, ale również w naczyniach krwionośnych i bezpośrednio w tkance tłuszczowej.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że substancja ta w badaniach laboratoryjnych hamuje wzrost guzów nowotworowych.

W Chlorelli znajdują się:
* pełnowartościowe, roślinne białko z ośmioma istotnymi aminokwasami,
* minerały i istotne mikroelementy, na przykład magnez, potas, mangan, żelazo, cynk, wapno, selen,
* liczne witaminy, między innymi witamina C i E, niacyna, kompleks witaminy B, łącznie z witaminą B-12 w aktywnej formie, witamina K, kwas pantotenowy, kwas foliowy,
* chlorofil: ok. 4% - najwyższa z mierzonych zawartości chlorofilu,
* przeciwutleniacze, polifenole i wiele dalszych biologicznie aktywnych farmaceutycznie skutecznych substancji,
* nienasycone kwasy tłuszczowe, jak kwas a-linolenowy i linolo.

Spirulina
Spirulina
Spirulina pod mikroskopem

Spirulinę
Produkty z alg

Spirulina

Ze wszystkich roślin Spirulina jest rośliną najbogatszą w chlorofil.

W spirulinie znajdują się:
* wysoki udział białka pochodzenie roślinnego (60-70%), które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm,
* wysoka zawartość pigmentu: chlorofil, zielony barwnik roślinny wiąże tlen w komórce roślinnej i transportuje go,
* fikocyjanina, tak zwany niebieski pigment, który oddziaływuje bezpośrednio na komórkę i wspomaga jej wzrost,
* bardzo duża ilość witamin grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6), żelaza i przeróżnych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na wymianę błonnikową,
* fenyloetyloamina, która powoduje wzrost aktywności umysłowej i poprawia samopoczucie w przypadku depresji,
* karotenoidy, w szczególności beta-karoten, który wpływa pobudzająco na układ immunologiczny,
* kwasy tłuszczowe i lipidy, witaminy, enzymy, cukry proste i złożone.

Spirulina jest szczególnie bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy (składniki białka). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek, jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Spirulina zawiera 14 razy więcej beta-karotenu niż marchew.

Oprócz aminokwasów, minerałów i witamin, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędnych wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, które spirulina zawiera w dużych ilościach. Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwasy gammalinolenowe, wspomagające wiele podstawowych funkcji organizmu.

Koniecznie przeczytaj artykuł kliknij Astaksantyna!

Astaksantynę 
Astaksantyna

Astaksantyna
to rewelacyjna ochrona organizmu
wyprodukowana z mikroalg.