Naukowcy z Japonii szukając nowych leków odkryli astakasntynę w algach morskich ( 1 , 2 ).
Astaksantyna działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny dla roślin morskich ( 3 ). Ponieważ astaksantyna skutecznie pochłaniania promieniowanie słoneczne, pierwsi badacze zaproponowali wykorzystanie jej jako skutecznej, miejscowej ochrony przeciwsłonecznej ( 1 , 2 , 3 , 4 ). Prowadząc dalsze badania naukowcy odkryli że astaksantyna chroni przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników na inne obszary ciała. ( 4 , 5 )
Prawie każda komórka w organizmie, w tym ważne komórki oczu, mózgu, serca i nerek, mogą korzystać z pozytywnych właściwości astaksantyny ( 1 , 6 , 7 ). Najnowsze badania laboratoryjne wykazały że astaksantyna może nawet zwiększyć długość życia ( 8 , 9 ).
Astaksantyna to cząsteczki czerwonego pigmentu, należy do grupy karotenoidów zawartych w różnych glonach i organizmach morskich, nadaje czerwony odcień krewetkom i muszlom skorupiaków. Kolor astaksantyny, trafiając do łańcucha pokarmowego, staje się bardziej intensywny, tworząc piękne czerwienie i róże, które możemy zaobserwować np. u łososia ( 6 ).
Naukowcy badali wykorzystanie astaksantyny jako miejscowego kremu do opalania z powodu jej właściwości absorbujących światło ultrafioletowe ( 5 ). Po dalszych badaniach stwierdzono że astaksantyna posiada wiele dodatkowych właściwości zdrowotnych, w tym niszczenie wolnych rodników, ochrony mitochondrialnej komórek, działanie przeciwzapalnego i zapewnia ochronę przed glikacją białek ( 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 ).
Astaksantyna ma wiele udowodnionych korzystnych oddziaływań na cały organizm, podnosi zdolności ochrony i polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, łagodzeni skutki cukrzycy, ochrania mięsień sercowy i naczynia krwionośne, spowolnienia starzenia się mózgu i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Silna ochrona skóry od wewnątrz
Ostatnie badania pokazują że astaksantyna odmładza skórę od wewnątrz ( 4 , 10 , 19 ). Astaksantyna jest jednym z najbardziej skutecznych i wszechstronnych przeciwutleniaczy roślinnych jakie znamy i ma zdolność neutralizowania szkodliwych dla skóry wolnych rodników ( 4 , 18 , 20 ) mimo że astaksantyna występuje powszechnie w wielu narządach, gromadzi się w skórze, gdzie trafia do wszystkich jej warstw (środki przeciwsłoneczne do stosowania miejscowego chronią jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę) ( 21 , 22 ). Zapewnia to silną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym, najpotężniejszym czynnikiem środowiskowym zwiększającym ryzyko wystąpienia raka skóry ( 4 ).
Komórki skóry które są narażone na światło ultrafioletowe wytwarzają wolne rodniki które przyśpieszaj starzenie się skóry, zwiotczanie skóry, występowanie zmarszczek i zwiększają ryzyko raka ( 4 , 23 ). Astaksantyna stosowana do hodowli komórek skóry, zapobiega wszystkim destrukcyjnym efektom światła ultrafioletowego, co sugeruje że powinna znacznie zmniejszyć proces starzenia się skóry wywołany światłem ultrafioletowym ( 4 , 23 , 24 )
Badania kliniczne na ludziach wskazuję że spożycie 6 mg na dzień astaksantyny przez co najmniej 6 do 8 tygodni zmniejsza zmarszczki i rozmiar plam starczych przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości wilgoci, sprężystości i polepszeniu wyglądu skóry u kobiet i mężczyzn ( 22 ).
Wzmocnienie systemu odpornościowego
Układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami i sprawdza czy komórki działają prawidłowo (nie rakowacieją), ale kiedy jest nad aktywny może wywoływać reakcje alergiczne, takie jak astma i choroby autoimmunologiczne. Badania pokazują że astaksantyna pomaga zrównoważyć działanie układu odpornościowego poprzez stymulowanie go w przypadku walki z infekcjami i komórkami nowotworów, a tłumiąc odpowiedź immunologiczną w sytuacjach stwarzających niepotrzebne stany zapalne (choroby autoimmunologiczne) ( 25 ).
Astaksantyna zwiększa liczbę i aktywność białych krwinek zwanych limfocytami i naturalnych komórek bójczych (NK), które są odpowiedzialne za tworzenie odpowiedzi immunologicznej organizmu na patogeny (chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby) ( 26 , 27 , 28 ) . Astaksantyna zwiększając aktywność układu odpornościowego powoduje poprawę zdolności ochronnych białych krwinek które otaczają i niszczą chorobotwórcze drobnoustroje, zwłaszcza grzyby takie jak Candida albicans ( 30 ). Astaksantyna chroni także limfocyty i neutrofile przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez niszczenie patogenów za pomocą białych krwinek bez zmniejszenia efektów działania samych białych krwinek ( 29 , 30 ).
Badania na ludziach pokazują korzystne działanie astaksantyny na nadmiernie aktywny układ odpornościowy u pacjentów z alergią i astmą. Gdy astaksantyna (wraz z wyciągiem z miłorzębu) została zastosowana u chorych na astmę, to nastąpiło zmniejszenie aktywacji komórek odpornościowych i stłumienie alergii tak samo lub lepiej niż przy zastosowaniu leków przeciwhistaminowych z cetyryzyną (Zyrtec®) i azelastiną (Astelin®) ( 31 ). Późniejsze badania wykazały że połączenie tych związków z lekami przeciwhistaminowymi spowodowały poprawę zmniejszania reakcji alergicznych ( 32 ).
Zmniejszenie ryzyka wstąpienia nowotworów
Badania epidemiologiczne pokazują że spożycie astaksantyny oraz innych karotenoidów jest związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu różnych rodzajów nowotworów. Zwiększone spożycie karotenoidów, takich jak astaksantyna zazwyczaj obniża ryzyko zachorowania na raka ( 33 ).
W przeciwieństwie do wielu leków astaksantyna wykazuje korzystny wpływ przeciwko nowotworom na każdym etapie ich rozwoju.
Zapobiega rakowaceniu tkanek chroniąc DNA przed uszkodzeniem promieniowaniem ultrafioletowym i utlenieniem ( 4 , 34 ).
Zwiększa szansę wczesnego wykrycia i niszczenia komórek, które uległy transformacji nowotworowej przez zwiększenie odpowiedzi immunologicznej na te komórki ( 7 )
Zapobiega wzrostowi komórek rakowych unikających wykrycia przez układ odpornościowy, zmniejszając zmiany zapalne, które pojawiają się w procesie starzenia ( 11 , 35 )
Blokuje szybką replikację komórek nowotworowych w fazie wzrostu przez zatrzymanie cyklu reprodukcyjnego komórek i przywrócenie procesu apoptozy nowotworom ( naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie, dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki) ( 36 , 37 , 38 , 39 ).
Zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworów poprzez zmniejszenie produkcji białek przechodzących przez macierz pozakomórkową ( 35 ).
Badania na zwierzętach wykazują że te właściwości astaksantyny przyczyniają się do ograniczenia liczby zmian przedrakowych w jelitach, a także mniejszą liczbę guzów w przypadku zmian rakowych w jelitach i piersiach ( 26 , 40 )
Zmniejszenie następstw cukrzycy osób otyłych.
Objawy cukrzycy i otyłość są ściśle ze sobą powiązane. Cukrzyca osób otyłych jest główną przyczyną występowania zespołu metabolicznego (zbiór wzajemnie powiązanych czynników zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz ich powikłań naczyniowych). Astaksantyna posiada wiele korzystnych właściwości dla tych osób, wynika to z jej wpływu na stres oksydacyjny, przewlekłe zapalenia, rozległe uszkodzenia tkanek przez glikację białek i lipidów ( 41 ).
Badania laboratoryjne pokazują że dodanie astaksantyny do diety zwierząt otyłych i/lub cierpiących na cukrzycę zmniejsza poziomy glukozy we krwi, zwiększenia wrażliwość na insulinę, łagodzi stany zapalne i zmniejsza stres oksydacyjny ( 41 , 42 , 43 , 44 ). Ponadto astaksantyna pomaga zachować zdolność trzustki do wydzielania insuliny ( 41 ).
Suplementacja astaksantyny zapobiega również przyrostowi masy ciała u zwierząt karmionych karmą o wysokiej zawartości tłuszczu i fruktozy ( 44 , 45 ). Dla otyłych zwierząt, podobnie jak dla ludzi, niebezpieczne nagromadzenie tłuszczu w wątrobie zwiększa ryzyko wystąpienia marskości i raka wątroby. Astaksantyna redukuje tłuszcz w wątrobie i zmniejsza poziom triglicerydów ( 45 ). U ludzi z nadwagą i otyłością astaksantyna hamuje niebezpieczną peroksydację lipidów ( biologiczny proces utleniania lipidów, łańcuchowy i wolno rodnikowy, w którego wyniku powstają nadtlenki lipidów co w konsekwencji może skutkować utratą integralności błon wewnątrzkomórkowych i błony plazmatycznej) i stymuluje naturalne przeciw-utleniające mechanizmy obronne organizmu ( 46 ).
Oprócz zapobiegania głównym następstwom cukrzycy osób otyłych, astaksantyna pomaga złagodzić objawy długoterminowych uszkodzeń spowodowane cukrzycą. Badania pokazują że suplementacja astaksantyny spowalnia rozwój cukrzycowej choroby nerek (zespół Kimmelstiela-Wilsona, dawniej nazywana nefropatią cukrzycową) ( 42 , 47 ) zmniejsza zaćmę i retinopatie cukrzycową (uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka pojawiające się w przebiegu cukrzycy, zaliczane do mikroangiopatii cukrzycowej) ( 48 , 49 ) i zmniejsza wiele powikłań sercowo-naczyniowych cukrzycy osób otyłych ( 50 ).
Ochrona układu krążenia
Astaksantyna ma silne działanie przeciw-utleniające które zwalcza choroby układu krążenia na wielu poziomach. Zwierzętom z nadciśnieniem astaksantyna obniża ciśnienie krwi, poprawia czynność śródbłonka i opóźnia wystąpienie udarów wywołanych wysokim ciśnieniem ( 51 , 52 , 53 ). U ludzi i zwierząt, astaksantyna pomaga normalizować profil lipidów, obniżania poziomów triglicerydów i cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu HDL (korzystny cholesterol) ( 54 , 55 ). Działania te zmniejszają ryzyko zwężania się głównych naczyń krwionośnych.
Astaksantyna także zmniejsza stan zapalny i produkcję niektórych enzymów, które destabilizują blaszkę miażdżycową i czynią ją podatną na pęknięcia i blokują przepływ krwi ( 56 ).
W mięśniu sercowym astaksantyna zwiększa dostarczanie energii przez mitochondria, co przyczynia się do silniejszej i skuteczniejszej pracy mięśnia sercowego ( 57 ). Jest to szczególnie przydatne w przypadku zawału serca, ponieważ wydajność uszkodzonych obszarów serca jest bardzo mała i pracę przejmują nieuszkodzone obszary, które dzięki większej sile i efektywności są w stanie dostarczać krew do całego organizmu.
Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi są narażone na otępienie naczyniowe, zmniejszenie zdolności poznawczych spowodowane przez zmniejszenie przepływu krwi w mózgu i uszkodzenia naczyń krwionośnych w mózgu. Astaksantyna w takich przypadkach zmniejsza szybkość powikłań, takich jak udary i poprawia zdolności poznawcze ( 51 ).
Spowalnia starzenie się komórek mózgu
Astaksantyna ma wiele korzystnych właściwości dla mózgu ( 58 ). W przeciwieństwie do wielu innych cząsteczek antyoksydacyjnych, astaksantyna przekracza barierę krew-mózg, co pozwala chronić tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym ( 13 ).
Podczas badań na zwierzętach wykazano że astaksantyna zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru, zmniejsza wielkość uszkodzonego obszaru i poprawia aktywności ruchową po udarze mózgu ( 59 , 60 , 61 ).
Astaksantyna również bezpośrednio zwalcza wpływ oksydacyjny nieprawidłowych białek wytwarzanych w chorobach Alzheimera i Parkinsona ( 58 , 62 , 63 ). Badania wykazują że beta-amyloid, toksyczne białko wykrywane w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera, jest również w krwinkach czerwonych i zmniejsza dostarczanie tlenu do innych tkanek ( 64 ). Suplementacja astaksantyny zmniejsza akumulacje amyloidu beta w krwinkach czerwonych ( 65 ).
Badania kliniczne na ludziach udowodniło że dawki 20 mg na dobę stosowane przez 4 tygodnie nie powodują żadnych niepożądanych skutków i są skuteczne w zmniejszaniu związanych z wiekiem, spadków funkcji poznawczych i psychomotorycznych ( 66 ). Dawka 12 mg na dobę poprawiła wyniki zdrowotne i wyniki uczenia pamięciowego zdrowych ludzi w średnim i podeszłym wieku ( 67 ).
Wpływ na zdrowie oczu
Starzenie się społeczeństwa i choroby oczu związane z cukrzycą przyczyniają się do zaburzeń widzenia i ślepoty u milionów ludzi. Astaksantyna zapobiega lub spowalnia trzy z najczęściej występujących chorób oczu: związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i jaskry.
Ludzka siatkówka naturalnie zawiera luteinę i zeaksantynę, karotenoidy ściśle związane z astaksantyną. Suplementacja wszystkich trzech karotenoidów (astaksantyna 4 mg na dobę, luteina 10 mg na dobę, zeaksantyna 1 mg na dobę) spowodowało poprawę ostrości widzenia u osób z związanymi z wiekiem zwyrodnieniami plamki żółtej ( 68 ). Suplementacja astaksantyny, w badaniach laboratoryjnych, chroni komórki siatkówki przed stresem oksydacyjnym i znacznie zmniejsza powierzchnię zniszczeń spowodowanych zaawansowanym zwyrodnieniem plamki żółtej ( 69 , 70 ).
Badania pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem pokazują znaczące polepszenie przewodnictwa elektrycznego w siatkówce oka, następującego po używaniu astaksantyny i innych karotenoidów ( 71 ).
Jaskra prowadzi do wzrostu ciśnienia płynu wewnątrz gałki ocznej, co w końcu prowadzi do śmierci komórek siatkówki z powodu utleniania i utraty przepływu krwi. Astaksantyna przywraca do normy parametry siatkówki w oczach z doświadczalnie wywołaną jaskrą ( 72 )
Podsumowanie
Astaksantyna jest czerwonym barwnikiem który pochodzi z alg morskich, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy spotykanych w naturze, ma wiele innych korzystnych właściwości na przykład: skuteczne blokowanie promieniowania ultrafioletowego, zmniejszenie wpływu glikacji i łagodzenie stanów zapalnych.
Badania wskazują że astaksantyna na niezwykłą zdolność do walki z przyczynami przedwczesnego starzenia się, nie tylko skóry, ale także narządów i tkanek całego ciała. Astaksantyna chroni i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko raka, łagodzi objawy cukrzycy osób otyłych, chroni mięsień serca i naczynia krwionośne, spowalnia starzenie się mózgu, i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Liczne korzyści z stosowania astaksantyny, w połączeniu z brakiem efektów ubocznych, sprawia że jest ona istotnym elementem odpowiedzialnego programu suplementacji żywieniowej.
Paweł Lisiecki
Źródła:
pl.wikipedia.org/wiki/Astaksantyna
en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
www.naturalnews.com/astaxanthin.html
www.webmd.com/vitamins-and-supplements/astaxanthin
Przypisy:
- "Astaxanthin, a carotenoid with potential in human health and nutrition." Hussein G, Sankawa U, Goto H, Matsumoto K, Watanabe H.
- "Function of marine carotenoids." Miyashita K.
- "Secondary ketocarotenoid astaxanthin biosynthesis in algae: a multifunctional response to stress." Lemoine Y, Schoefs B.
- "Modulatory effects of an algal extract containing astaxanthin on UVA-irradiated cells in culture." Lyons NM, O’Brien NM.
- "Protective effects of topical application of a poorly soluble antioxidant astaxanthin liposomal formulation on ultraviolet-induced skin damage." Hama S, Takahashi K, Inai Y.
- "Astaxanthin: a review of its chemistry and applications." Higuera-Ciapara I, Felix-Valenzuela L, Goycoolea FM.
- "Potential health-promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae." Yuan JP, Peng J, Yin K, Wang JH.
- "Supplemental cellular protection by a carotenoid extends life span via Ins/IGF-1 signaling in Caenorhabditis elegans." Yazaki K, Yoshikoshi C, Oshiro S, Yanase S.
- "Development of a method for oral administration of hydrophobic substances to Caenorhabditis elegans: pro-longevity effects of oral supplementation with lipid-soluble antioxidants." Kashima N, Fujikura Y, Komura T.
- "Astaxanthin attenuates the UVB-induced secretion of prostaglandin E2 and interleukin-8 in human keratinocytes by interrupting MSK1 phosphorylation in a ROS depletion-independent manner." Terazawa S, Nakajima H, Shingo M, Niwano T, Imokawa G.
- "Dietary astaxanthin inhibits colitis and colitis-associated colon carcinogenesis in mice via modulation of the inflammatory cytokines." Yasui Y, Hosokawa M, Mikami N, Miyashita K, Tanaka T.
- "Astaxanthin protects against MPTP/MPP+-induced mitochondrial dysfunction and ROS production in vivo and in vitro." Lee DH, Kim CS, Lee YJ.
- "Astaxanthin protects neuronal cells against oxidative damage and is a potent candidate for brain food." Liu X, Osawa T.
- "Astaxanthin modulates age-associated mitochondrial dysfunction in healthy dogs." Park JS, Mathison BD, Hayek MG, Zhang J, Reinhart GA, Chew BP.
- "Astaxanthin protects mitochondrial redox state and functional integrity against oxidative stress." Wolf AM, Asoh S, Hiranuma H.
- "Novel phytonutrient contributors to antioxidant protection against cardiovascular disease."Riccioni G, Speranza L, Pesce M, Cusenza S, D’Orazio N, Glade MJ.
- "Protective actions of microalgae against endogenous and exogenous advanced glycation endproducts (AGEs) in human retinal pigment epithelial cells." Sun Z, Liu J, Zeng X.
- "Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential." Kidd P.
- "Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals." Anunciato TP, da Rocha Filho PA.
- "Donator acceptor map for carotenoids, melatonin and vitamins." Martinez A, Rodriguez-Girones MA, Barbosa A, Costas M.
- "Tissue distribution of astaxanthin in rats following exposure to graded levels in the feed." Petri D, Lundebye AK.
- "Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects." Tominaga K, Hongo N, Karato M, Yamashita E.
- "Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts." Suganuma K, Nakajima H, Ohtsuki M, Imokawa G.
- "Astaxanthin, canthaxanthin and beta-carotene differently affect UVA-induced oxidative damage and expression of oxidative stress-responsive enzymes." Camera E, Mastrofrancesco A, Fabbri C.
- "Carotenoid action on the immune response." Chew BP, Park JS.
- "Effect of dietary astaxanthin at different stages of mammary tumor initiation in BALB/c mice." Nakao R, Nelson OL, Park JS, Mathison BD, Thompson PA, Chew BP.
- "Dietary astaxanthin enhances immune response in dogs." Chew BP, Mathison BD, Hayek MG, Massimino S, Reinhart GA, Park JS.
- "Astaxanthin stimulates cell-mediated and humoral immune responses in cats." Park JS, Mathison BD, Hayek MG, Massimino S, Reinhart GA, Chew BP.
- "Astaxanthin addition improves human neutrophils function: in vitro study." Macedo RC, Bolin AP, Marin DP, Otton R.
- "Changes in lymphocyte oxidant/antioxidant parameters after carbonyl and antioxidant exposure." Bolin AP, Guerra BA, Nascimento SJ, Otton R.
- "In vitro effects of astaxanthin combined with ginkgolide B on T lymphocyte activation in peripheral blood mononuclear cells from asthmatic subjects." Mahmoud FF, Haines DD, Abul HT, Abal AT, Onadeko BO, Wise JA.
- "In vitro suppression of lymphocyte activation in patients with seasonal allergic rhinitis and pollen-related asthma by cetirizine or azelastine in combination with ginkgolide B or astaxanthin." Mahmoud FF, Haines D, Al-Awadhi R.
- "Cancer chemoprevention by carotenoids." Tanaka T, Shnimizu M, Moriwaki H.
- "Lutein, zeaxanthin and astaxanthin protect against DNA damage in SK-N-SH human neuroblastoma cells induced by reactive nitrogen species." Santocono M, Zurria M, Berrettini M, Fedeli D, Falcioni G.
- "Astaxanthin inhibits tumor invasion by decreasing extracellular matrix production and induces apoptosis in experimental rat colon carcinogenesis by modulating the expressions of ERK-2, NFkB and COX-2." Nagendraprabhu P, Sudhandiran G.
- "Growth-inhibitory effects of the astaxanthin-rich alga Haematococcus pluvialis in human colon cancer cells." Palozza P, Torelli C, Boninsegna A.
- "Astaxanthin induces mitochondria-mediated apoptosis in rat hepatocellular carcinoma CBRH-7919 cells." Song XD, Zhang JJ, Wang MR, Liu WB, Gu XB, Lv CJ.
- "Carotenoids inhibit proliferation and regulate expression of peroxisome proliferators-activated receptor gamma (PPARgamma) in K562 cancer cells." Zhang X, Zhao WE, Hu L, Zhao L, Huang J.
- "Changes in cell ultrastructure and inhibition of JAK1/STAT3 signaling pathway in CBRH-7919 cells with astaxanthin." Song X, Wang M, Zhang L.
- "Antioxidative and antiproliferative effects of astaxanthin during the initiation stages of 1,2-dimethyl hydrazine-induced experimental colon carcinogenesis." Prabhu PN, Ashokkumar P, Sudhandiran G.
- "Astaxanthin protects beta-cells against glucose toxicity in diabetic db/db mice." Uchiyama K, Naito Y, Hasegawa G, Nakamura N, Takahashi J, Yoshikawa T.
- "Prevention of diabetic nephropathy by treatment with astaxanthin in diabetic db/db mice." Naito Y, Uchiyama K, Aoi W.
- "Full-spectrum antioxidant therapy featuring astaxanthin coupled with lipoprivic strategies and salsalate for management of non-alcoholic fatty liver disease." McCarty MF.
- "An intervention study in obese mice with astaxanthin, a marine carotenoid--effects on insulin signaling and pro-inflammatory cytokines." Arunkumar E, Bhuvaneswari S, Anuradha CV.
- "Effects of astaxanthin in obese mice fed a high-fat diet." Ikeuchi M, Koyama T, Takahashi J, Yazawa K.
- "Effects of astaxanthin on oxidative stress in overweight and obese adults." Choi HD, Kim JH, Chang MJ, Kyu-Youn Y, Shin WG.
- "Astaxanthin protects mesangial cells from hyperglycemia-induced oxidative signaling." Manabe E, Handa O, Naito Y.
- "Inhibitory effect of astraxanthin combined with Flavangenol on oxidative stress biomarkers in streptozotocin-induced diabetic rats." Nakano M, Orimo N, Katagiri N, Tsubata M, Takahashi J, Van Chuyen N.
- "Protective actions of microalgae against endogenous and exogenous advanced glycation endproducts (AGEs) in human retinal pigment epithelial cells." Sun Z, Liu J, Zeng X.
- "Ameliorative effect of astaxanthin on endothelial dysfunction in streptozotocin-induced diabetes in male rats." Zhao ZW, Cai W, Lin YL.
- "Antihypertensive and neuroprotective effects of astaxanthin in experimental animals." Hussein G, Nakamura M, Zhao Q.
- "Astaxanthin inhibits thrombosis in cerebral vessels of stroke-prone spontaneously hypertensive rats." Sasaki Y, Kobara N, Higashino S, Giddings JC, Yamamoto J.
- "Antihypertensive potential and mechanism of action of astaxanthin: III. Antioxidant and histopathological effects in spontaneously hypertensive rats." Hussein G, Goto H, Oda S, Sankawa U, Matsumoto K, Watanabe H.
- "Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia." Yoshida H, Yanai H, Ito K.
- "Astaxanthin-rich extract from the green alga Haematococcus pluvialis lowers plasma lipid concentrations and enhances antioxidant defense in apolipoprotein E knockout mice." Yang Y, Seo JM, Nguyen A.
- "Alpha-tocopherol and astaxanthin decrease macrophage infiltration, apoptosis and vulnerability in atheroma of hyperlipidaemic rabbits." Li W, Hellsten A, Jacobsson LS, Blomqvist HM, Olsson AG, Yuan XM.
- "Effect of astaxanthin supplementation on inflammation and cardiac function in BALB/c mice." Nakao R, Nelson OL, Park JS, Mathison BD, Thompson PA, Chew BP.
- "Astaxanthin protects against MPP+-induced oxidative stress in PC12 cells via the HO-1/NOX2 axis." Ye Q, Huang B, Zhang X, Zhu Y, Chen X.
- "Astaxanthin reduces ischemic brain injury in adult rats." Shen H, Kuo CC, Chou J.
- "Neuroprotective effects of astaxanthin in oxygen-glucose deprivation in SH-SY5Y cells and global cerebral ischemia in rat." Lee DH, Lee YJ, Kwon KH.
- "Neuroprotective effect of astaxanthin on H(2)O(2)-induced neurotoxicity in vitro and on focal cerebral ischemia in vivo." Lu YP, Liu SY, Sun H, Wu XM, Li JJ, Zhu L.
- "Protective effects of astaxanthin on 6-hydroxydopamine-induced apoptosis in human neuroblastoma SH-SY5Y cells." Ikeda Y, Tsuji S, Satoh A, Ishikura M, Shirasawa T, Shimizu T.
- "Astaxanthine secured apoptotic death of PC12 cells induced by beta-amyloid peptide 25-35: its molecular action targets." Chang CH, Chen CY, Chiou JY, Peng RY, Peng CH.
- "Amyloid beta-induced erythrocytic damage and its attenuation by carotenoids." Nakagawa K, Kiko T, Miyazawa T, Sookwong P, Tsuduki T, Satoh A.
- "Amyloid beta levels in human red blood cells." Kiko T, Nakagawa K, Satoh A.
- "Preliminary clinical evaluation of toxicity and efficacy of a new astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract." Satoh A, Tsuji S, Okada Y.
- "Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study." Katagiri M, Satoh A, Tsuji S, Shirasawa T.
- "Carotenoids in Age-Related Maculopathy Italian Study (CARMIS): two-year results of a randomized study." Piermarocchi S, Saviano S, Parisi V.
- "Inhibition of choroidal neovascularization with an anti-inflammatory carotenoid astaxanthin." Izumi-Nagai K, Nagai N, Ohgami K.
- "Astaxanthin, a dietary carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress in-vitro and in mice in-vivo." Nakajima Y, Inokuchi Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H.
- "Carotenoids and antioxidants in age-related maculopathy italian study: multifocal electroretinogram modifications after 1 year." Parisi V, Tedeschi M, Gallinaro G, Varano M, Saviano S, Piermarocchi S.
- "Suppressive effect of astaxanthin on retinal injury induced by elevated intraocular pressure." Cort A, Ozturk N, Akpinar D.