Naukowcy z Japonii szukając nowych leków odkryli astakasntynę w algach morskich ( 1 , 2 ).

Astaksantyna działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny dla roślin morskich ( 3 ). Ponieważ astaksantyna skutecznie pochłaniania promieniowanie słoneczne, pierwsi badacze zaproponowali wykorzystanie jej jako skutecznej, miejscowej ochrony przeciwsłonecznej ( 1 , 2 , 3 , 4 ). Prowadząc dalsze badania naukowcy odkryli że astaksantyna chroni przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników na inne obszary ciała. ( 4 , 5 )

Prawie każda komórka w organizmie, w tym ważne komórki oczu, mózgu, serca i nerek, mogą korzystać z pozytywnych właściwości astaksantyny ( 1 , 6 , 7 ). Najnowsze badania laboratoryjne wykazały że astaksantyna może nawet zwiększyć długość życia ( 8 , 9 ).

Astaksantyna to cząsteczki czerwonego pigmentu, należy do grupy karotenoidów zawartych w różnych glonach i organizmach morskich, nadaje czerwony odcień krewetkom i muszlom skorupiaków. Kolor astaksantyny, trafiając do łańcucha pokarmowego, staje się bardziej intensywny, tworząc piękne czerwienie i róże, które możemy zaobserwować np. u łososia ( 6 ).

Naukowcy badali wykorzystanie astaksantyny jako miejscowego kremu do opalania z powodu jej właściwości absorbujących światło ultrafioletowe ( 5 ). Po dalszych badaniach stwierdzono że astaksantyna posiada wiele dodatkowych właściwości zdrowotnych, w tym niszczenie wolnych rodników, ochrony mitochondrialnej komórek, działanie przeciwzapalnego i zapewnia ochronę przed glikacją białek ( 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 ).

Astaksantyna ma wiele udowodnionych korzystnych oddziaływań na cały organizm, podnosi zdolności ochrony i polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, łagodzeni skutki cukrzycy, ochrania mięsień sercowy i naczynia krwionośne, spowolnienia starzenia się mózgu i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.

Astaksantynę

 

Silna ochrona skóry od wewnątrz

 

Ostatnie badania pokazują że astaksantyna odmładza skórę od wewnątrz ( 4 , 10 , 19 ). Astaksantyna jest jednym z najbardziej skutecznych i wszechstronnych przeciwutleniaczy roślinnych jakie znamy i ma zdolność neutralizowania szkodliwych dla skóry wolnych rodników ( 4 , 18 , 20 ) mimo że astaksantyna występuje powszechnie w wielu narządach, gromadzi się w skórze, gdzie trafia do wszystkich jej warstw (środki przeciwsłoneczne do stosowania miejscowego chronią jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę) ( 21 , 22 ). Zapewnia to silną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym, najpotężniejszym czynnikiem środowiskowym zwiększającym ryzyko wystąpienia raka skóry ( 4 ).

Komórki skóry które są narażone na światło ultrafioletowe wytwarzają wolne rodniki które przyśpieszaj starzenie się skóry, zwiotczanie skóry, występowanie zmarszczek i zwiększają ryzyko raka ( 4 , 23 ). Astaksantyna stosowana do hodowli komórek skóry, zapobiega wszystkim destrukcyjnym efektom światła ultrafioletowego, co sugeruje że powinna znacznie zmniejszyć proces starzenia się skóry wywołany światłem ultrafioletowym ( 4 , 23 , 24 )

Badania kliniczne na ludziach wskazuję że spożycie 6 mg na dzień astaksantyny przez co najmniej 6 do 8 tygodni zmniejsza zmarszczki i rozmiar plam starczych przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości wilgoci, sprężystości i polepszeniu wyglądu skóry u kobiet i mężczyzn ( 22 ).

 

Wzmocnienie systemu odpornościowego

 

Układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami i sprawdza czy komórki działają prawidłowo (nie rakowacieją), ale kiedy jest nad aktywny może wywoływać reakcje alergiczne, takie jak astma i choroby autoimmunologiczne. Badania pokazują że astaksantyna pomaga zrównoważyć działanie układu odpornościowego poprzez stymulowanie go w przypadku walki z infekcjami i komórkami nowotworów, a tłumiąc odpowiedź immunologiczną  w sytuacjach stwarzających niepotrzebne stany zapalne (choroby autoimmunologiczne) ( 25 ).

Astaksantyna zwiększa liczbę i aktywność białych krwinek zwanych limfocytami i naturalnych komórek bójczych (NK), które są odpowiedzialne za tworzenie odpowiedzi immunologicznej organizmu na patogeny (chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby) ( 26 , 27 , 28 ) . Astaksantyna zwiększając aktywność układu odpornościowego powoduje poprawę zdolności ochronnych białych krwinek które otaczają i niszczą chorobotwórcze drobnoustroje, zwłaszcza grzyby takie jak Candida albicans ( 30 ). Astaksantyna chroni także limfocyty i neutrofile przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez niszczenie patogenów za pomocą białych krwinek bez zmniejszenia efektów działania samych białych krwinek ( 29 , 30 ).

Badania na ludziach pokazują korzystne działanie astaksantyny na nadmiernie aktywny układ odpornościowy u pacjentów z alergią i astmą. Gdy astaksantyna (wraz z wyciągiem z miłorzębu) została zastosowana u chorych na astmę, to nastąpiło zmniejszenie aktywacji komórek odpornościowych i stłumienie alergii tak samo lub lepiej  niż przy zastosowaniu leków przeciwhistaminowych z cetyryzyną (Zyrtec®) i azelastiną (Astelin®) ( 31 ). Późniejsze badania wykazały że połączenie tych związków z lekami przeciwhistaminowymi spowodowały poprawę zmniejszania reakcji alergicznych ( 32 ).

 

Zmniejszenie ryzyka wstąpienia nowotworów

 

Badania epidemiologiczne pokazują że spożycie astaksantyny oraz innych karotenoidów jest związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu różnych rodzajów nowotworów. Zwiększone spożycie karotenoidów, takich jak astaksantyna zazwyczaj obniża ryzyko zachorowania na raka ( 33 ).

W przeciwieństwie do wielu leków astaksantyna wykazuje korzystny wpływ przeciwko nowotworom na każdym etapie ich rozwoju.

Zapobiega rakowaceniu tkanek chroniąc DNA przed uszkodzeniem promieniowaniem ultrafioletowym i utlenieniem ( 4 , 34 ).

Zwiększa szansę wczesnego wykrycia i niszczenia komórek, które uległy transformacji nowotworowej przez zwiększenie odpowiedzi immunologicznej na te komórki ( 7 )

Zapobiega wzrostowi komórek rakowych unikających wykrycia przez układ odpornościowy, zmniejszając zmiany zapalne,  które pojawiają się w procesie starzenia ( 11 , 35 )

Blokuje szybką replikację komórek nowotworowych w fazie wzrostu przez zatrzymanie  cyklu reprodukcyjnego komórek i przywrócenie procesu apoptozy nowotworom ( naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie, dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki) ( 36 , 37 , 38 , 39 ).

Zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworów poprzez zmniejszenie produkcji białek przechodzących przez macierz pozakomórkową ( 35 ).

Badania na zwierzętach wykazują że te właściwości astaksantyny przyczyniają się do ograniczenia liczby zmian przedrakowych w jelitach, a także mniejszą liczbę guzów w przypadku zmian rakowych w jelitach i piersiach ( 26 , 40 )

 

Astaksantynę

 

 

Zmniejszenie następstw cukrzycy osób otyłych.

 

Objawy cukrzycy i otyłość są ściśle ze sobą powiązane. Cukrzyca osób otyłych jest główną przyczyną występowania zespołu metabolicznego (zbiór wzajemnie powiązanych czynników zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz ich powikłań naczyniowych). Astaksantyna posiada wiele korzystnych właściwości dla tych osób, wynika to z jej wpływu na stres oksydacyjny, przewlekłe zapalenia, rozległe uszkodzenia tkanek przez glikację białek i lipidów ( 41 ).

Badania laboratoryjne pokazują że dodanie astaksantyny do diety zwierząt otyłych i/lub cierpiących na cukrzycę zmniejsza poziomy glukozy we krwi, zwiększenia wrażliwość na insulinę, łagodzi stany zapalne i zmniejsza stres oksydacyjny ( 41 , 42 , 43 , 44 ). Ponadto astaksantyna pomaga zachować zdolność trzustki do wydzielania insuliny ( 41 ).

Suplementacja astaksantyny zapobiega również przyrostowi masy ciała u zwierząt karmionych karmą o wysokiej zawartości tłuszczu i fruktozy ( 44 , 45 ). Dla otyłych zwierząt, podobnie jak dla ludzi, niebezpieczne nagromadzenie tłuszczu w wątrobie zwiększa ryzyko wystąpienia marskości i raka wątroby. Astaksantyna redukuje tłuszcz w wątrobie i zmniejsza poziom triglicerydów ( 45 ). U ludzi z nadwagą i otyłością astaksantyna hamuje niebezpieczną peroksydację lipidów ( biologiczny proces utleniania lipidów, łańcuchowy i wolno rodnikowy, w którego wyniku powstają nadtlenki lipidów co w konsekwencji może skutkować utratą integralności błon wewnątrzkomórkowych i błony plazmatycznej) i stymuluje naturalne przeciw-utleniające mechanizmy obronne organizmu ( 46 ).

Oprócz zapobiegania głównym następstwom cukrzycy osób otyłych, astaksantyna pomaga złagodzić objawy długoterminowych uszkodzeń spowodowane cukrzycą. Badania pokazują że suplementacja astaksantyny spowalnia rozwój cukrzycowej choroby nerek (zespół Kimmelstiela-Wilsona, dawniej nazywana nefropatią cukrzycową) ( 42 , 47 ) zmniejsza zaćmę i retinopatie cukrzycową (uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka pojawiające się w przebiegu cukrzycy, zaliczane do mikroangiopatii cukrzycowej) ( 48 , 49 ) i zmniejsza wiele powikłań sercowo-naczyniowych cukrzycy osób otyłych ( 50 ).

 

Ochrona układu krążenia

 

Astaksantyna ma silne działanie przeciw-utleniające które zwalcza choroby układu krążenia na wielu poziomach. Zwierzętom z nadciśnieniem astaksantyna obniża ciśnienie krwi, poprawia czynność śródbłonka i opóźnia wystąpienie udarów wywołanych wysokim ciśnieniem ( 51 , 52 , 53 ). U ludzi i zwierząt, astaksantyna pomaga normalizować profil lipidów, obniżania poziomów triglicerydów i cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu HDL (korzystny cholesterol) ( 54 , 55 ). Działania te zmniejszają ryzyko zwężania się głównych naczyń krwionośnych.

Astaksantyna także zmniejsza stan zapalny i produkcję niektórych enzymów, które destabilizują blaszkę miażdżycową i czynią ją podatną na pęknięcia i blokują przepływ krwi ( 56 ).

W mięśniu sercowym astaksantyna zwiększa dostarczanie energii przez mitochondria, co przyczynia się do silniejszej i skuteczniejszej pracy mięśnia sercowego ( 57 ). Jest to szczególnie przydatne w przypadku zawału serca, ponieważ wydajność uszkodzonych obszarów serca jest bardzo mała i pracę przejmują nieuszkodzone obszary, które dzięki większej sile i efektywności są w stanie dostarczać krew do całego organizmu.

Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi są narażone na otępienie naczyniowe, zmniejszenie zdolności poznawczych spowodowane przez zmniejszenie przepływu krwi w mózgu i uszkodzenia naczyń krwionośnych w mózgu. Astaksantyna w takich przypadkach zmniejsza szybkość powikłań, takich jak udary i poprawia zdolności poznawcze ( 51 ).

 

Spowalnia starzenie się komórek mózgu

 

Astaksantyna ma wiele korzystnych właściwości dla mózgu ( 58 ). W przeciwieństwie do wielu innych cząsteczek antyoksydacyjnych, astaksantyna przekracza barierę krew-mózg, co pozwala chronić tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym ( 13 ).

Podczas badań na zwierzętach wykazano że astaksantyna zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru, zmniejsza wielkość uszkodzonego obszaru i poprawia aktywności ruchową po udarze mózgu ( 59 , 60 , 61 ).

Astaksantyna również bezpośrednio zwalcza wpływ oksydacyjny nieprawidłowych białek wytwarzanych w chorobach Alzheimera i Parkinsona ( 58 , 62 , 63 ). Badania wykazują że beta-amyloid, toksyczne białko wykrywane w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera, jest również w krwinkach czerwonych i zmniejsza dostarczanie tlenu do innych tkanek ( 64 ). Suplementacja astaksantyny zmniejsza akumulacje amyloidu beta w krwinkach czerwonych ( 65 ).

Badania kliniczne na ludziach udowodniło że dawki 20 mg na dobę stosowane przez 4 tygodnie nie powodują żadnych niepożądanych skutków i są skuteczne w zmniejszaniu związanych z wiekiem, spadków funkcji poznawczych i psychomotorycznych ( 66 ). Dawka 12 mg na dobę poprawiła wyniki zdrowotne i wyniki uczenia pamięciowego zdrowych ludzi w średnim i podeszłym wieku ( 67 ).

 

Wpływ na zdrowie oczu

 

 

Starzenie się społeczeństwa i choroby oczu związane z cukrzycą przyczyniają się do zaburzeń widzenia i ślepoty u milionów ludzi. Astaksantyna zapobiega lub spowalnia trzy z najczęściej występujących chorób oczu: związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i jaskry.

Ludzka siatkówka naturalnie zawiera luteinę i zeaksantynę, karotenoidy ściśle związane z astaksantyną. Suplementacja wszystkich trzech karotenoidów (astaksantyna 4 mg na dobę, luteina 10 mg na dobę, zeaksantyna 1 mg na dobę) spowodowało poprawę ostrości widzenia u osób z związanymi z wiekiem zwyrodnieniami plamki żółtej ( 68 ). Suplementacja astaksantyny, w badaniach laboratoryjnych, chroni komórki siatkówki przed stresem oksydacyjnym i znacznie zmniejsza powierzchnię zniszczeń spowodowanych zaawansowanym zwyrodnieniem plamki żółtej ( 69 , 70 ).

Badania pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem pokazują znaczące polepszenie przewodnictwa elektrycznego w siatkówce oka, następującego po używaniu astaksantyny i innych karotenoidów ( 71 ).

Jaskra prowadzi do wzrostu ciśnienia płynu wewnątrz gałki ocznej, co w końcu prowadzi do śmierci komórek siatkówki z powodu utleniania i utraty przepływu krwi. Astaksantyna przywraca do normy parametry siatkówki w oczach z doświadczalnie wywołaną jaskrą ( 72 )

 

Podsumowanie

 

Astaksantyna jest czerwonym barwnikiem który pochodzi z alg morskich, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy spotykanych w naturze, ma wiele innych korzystnych właściwości na przykład: skuteczne blokowanie promieniowania ultrafioletowego, zmniejszenie wpływu glikacji i łagodzenie stanów zapalnych.

Badania wskazują że astaksantyna na niezwykłą zdolność do walki z przyczynami przedwczesnego starzenia się, nie tylko skóry, ale także narządów i tkanek całego ciała. Astaksantyna chroni i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko raka, łagodzi objawy cukrzycy osób otyłych, chroni mięsień serca i naczynia krwionośne, spowalnia starzenie się mózgu, i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.

Liczne korzyści z stosowania astaksantyny, w połączeniu z brakiem efektów ubocznych, sprawia że jest ona istotnym elementem odpowiedzialnego programu suplementacji żywieniowej.

Astaksantynę

 

 

Paweł Lisiecki

 

Źródła:

pl.wikipedia.org/wiki/Astaksantyna
en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
www.naturalnews.com/astaxanthin.html
www.webmd.com/vitamins-and-supplements/astaxanthin

Przypisy:

  1. "Astaxanthin, a carotenoid with potential in human health and nutrition." Hussein G, Sankawa U, Goto H, Matsumoto K, Watanabe H.
  2. "Function of marine carotenoids." Miyashita K.
  3. "Secondary ketocarotenoid astaxanthin biosynthesis in algae: a multifunctional response to stress." Lemoine Y, Schoefs B.
  4. "Modulatory effects of an algal extract containing astaxanthin on UVA-irradiated cells in culture." Lyons NM, O’Brien NM.
  5. "Protective effects of topical application of a poorly soluble antioxidant astaxanthin liposomal formulation on ultraviolet-induced skin damage." Hama S, Takahashi K, Inai Y.
  6. "Astaxanthin: a review of its chemistry and applications." Higuera-Ciapara I, Felix-Valenzuela L, Goycoolea FM.
  7. "Potential health-promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae." Yuan JP, Peng J, Yin K, Wang JH.
  8. "Supplemental cellular protection by a carotenoid extends life span via Ins/IGF-1 signaling in Caenorhabditis elegans." Yazaki K, Yoshikoshi C, Oshiro S, Yanase S.
  9. "Development of a method for oral administration of hydrophobic substances to Caenorhabditis elegans: pro-longevity effects of oral supplementation with lipid-soluble antioxidants." Kashima N, Fujikura Y, Komura T.
  10. "Astaxanthin attenuates the UVB-induced secretion of prostaglandin E2 and interleukin-8 in human keratinocytes by interrupting MSK1 phosphorylation in a ROS depletion-independent manner." Terazawa S, Nakajima H, Shingo M, Niwano T, Imokawa G.
  11. "Dietary astaxanthin inhibits colitis and colitis-associated colon carcinogenesis in mice via modulation of the inflammatory cytokines." Yasui Y, Hosokawa M, Mikami N, Miyashita K, Tanaka T.
  12. "Astaxanthin protects against MPTP/MPP+-induced mitochondrial dysfunction and ROS production in vivo and in vitro." Lee DH, Kim CS, Lee YJ.
  13. "Astaxanthin protects neuronal cells against oxidative damage and is a potent candidate for brain food." Liu X, Osawa T.
  14. "Astaxanthin modulates age-associated mitochondrial dysfunction in healthy dogs." Park JS, Mathison BD, Hayek MG, Zhang J, Reinhart GA, Chew BP.
  15. "Astaxanthin protects mitochondrial redox state and functional integrity against oxidative stress." Wolf AM, Asoh S, Hiranuma H.
  16. "Novel phytonutrient contributors to antioxidant protection against cardiovascular disease."Riccioni G, Speranza L, Pesce M, Cusenza S, D’Orazio N, Glade MJ.
  17. "Protective actions of microalgae against endogenous and exogenous advanced glycation endproducts (AGEs) in human retinal pigment epithelial cells." Sun Z, Liu J, Zeng X.
  18. "Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential." Kidd P.
  19. "Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals." Anunciato TP, da Rocha Filho PA.
  20. "Donator acceptor map for carotenoids, melatonin and vitamins." Martinez A, Rodriguez-Girones MA, Barbosa A, Costas M.
  21. "Tissue distribution of astaxanthin in rats following exposure to graded levels in the feed." Petri D, Lundebye AK.
  22. "Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects." Tominaga K, Hongo N, Karato M, Yamashita E.
  23. "Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts." Suganuma K, Nakajima H, Ohtsuki M, Imokawa G.
  24. "Astaxanthin, canthaxanthin and beta-carotene differently affect UVA-induced oxidative damage and expression of oxidative stress-responsive enzymes." Camera E, Mastrofrancesco A, Fabbri C.
  25. "Carotenoid action on the immune response." Chew BP, Park JS.
  26. "Effect of dietary astaxanthin at different stages of mammary tumor initiation in BALB/c mice." Nakao R, Nelson OL, Park JS, Mathison BD, Thompson PA, Chew BP.
  27. "Dietary astaxanthin enhances immune response in dogs." Chew BP, Mathison BD, Hayek MG, Massimino S, Reinhart GA, Park JS.
  28. "Astaxanthin stimulates cell-mediated and humoral immune responses in cats." Park JS, Mathison BD, Hayek MG, Massimino S, Reinhart GA, Chew BP.
  29. "Astaxanthin addition improves human neutrophils function: in vitro study." Macedo RC, Bolin AP, Marin DP, Otton R.
  30. "Changes in lymphocyte oxidant/antioxidant parameters after carbonyl and antioxidant exposure." Bolin AP, Guerra BA, Nascimento SJ, Otton R.
  31. "In vitro effects of astaxanthin combined with ginkgolide B on T lymphocyte activation in peripheral blood mononuclear cells from asthmatic subjects." Mahmoud FF, Haines DD, Abul HT, Abal AT, Onadeko BO, Wise JA.
  32. "In vitro suppression of lymphocyte activation in patients with seasonal allergic rhinitis and pollen-related asthma by cetirizine or azelastine in combination with ginkgolide B or astaxanthin." Mahmoud FF, Haines D, Al-Awadhi R.
  33. "Cancer chemoprevention by carotenoids." Tanaka T, Shnimizu M, Moriwaki H.
  34. "Lutein, zeaxanthin and astaxanthin protect against DNA damage in SK-N-SH human neuroblastoma cells induced by reactive nitrogen species." Santocono M, Zurria M, Berrettini M, Fedeli D, Falcioni G.
  35. "Astaxanthin inhibits tumor invasion by decreasing extracellular matrix production and induces apoptosis in experimental rat colon carcinogenesis by modulating the expressions of ERK-2, NFkB and COX-2." Nagendraprabhu P, Sudhandiran G.
  36. "Growth-inhibitory effects of the astaxanthin-rich alga Haematococcus pluvialis in human colon cancer cells." Palozza P, Torelli C, Boninsegna A.
  37. "Astaxanthin induces mitochondria-mediated apoptosis in rat hepatocellular carcinoma CBRH-7919 cells." Song XD, Zhang JJ, Wang MR, Liu WB, Gu XB, Lv CJ.
  38. "Carotenoids inhibit proliferation and regulate expression of peroxisome proliferators-activated receptor gamma (PPARgamma) in K562 cancer cells." Zhang X, Zhao WE, Hu L, Zhao L, Huang J.
  39. "Changes in cell ultrastructure and inhibition of JAK1/STAT3 signaling pathway in CBRH-7919 cells with astaxanthin." Song X, Wang M, Zhang L.
  40. "Antioxidative and antiproliferative effects of astaxanthin during the initiation stages of 1,2-dimethyl hydrazine-induced experimental colon carcinogenesis." Prabhu PN, Ashokkumar P, Sudhandiran G.
  41. "Astaxanthin protects beta-cells against glucose toxicity in diabetic db/db mice." Uchiyama K, Naito Y, Hasegawa G, Nakamura N, Takahashi J, Yoshikawa T.
  42. "Prevention of diabetic nephropathy by treatment with astaxanthin in diabetic db/db mice." Naito Y, Uchiyama K, Aoi W.
  43. "Full-spectrum antioxidant therapy featuring astaxanthin coupled with lipoprivic strategies and salsalate for management of non-alcoholic fatty liver disease." McCarty MF.
  44. "An intervention study in obese mice with astaxanthin, a marine carotenoid--effects on insulin signaling and pro-inflammatory cytokines." Arunkumar E, Bhuvaneswari S, Anuradha CV.
  45. "Effects of astaxanthin in obese mice fed a high-fat diet." Ikeuchi M, Koyama T, Takahashi J, Yazawa K.
  46. "Effects of astaxanthin on oxidative stress in overweight and obese adults." Choi HD, Kim JH, Chang MJ, Kyu-Youn Y, Shin WG.
  47. "Astaxanthin protects mesangial cells from hyperglycemia-induced oxidative signaling." Manabe E, Handa O, Naito Y.
  48. "Inhibitory effect of astraxanthin combined with Flavangenol on oxidative stress biomarkers in streptozotocin-induced diabetic rats." Nakano M, Orimo N, Katagiri N, Tsubata M, Takahashi J, Van Chuyen N.
  49. "Protective actions of microalgae against endogenous and exogenous advanced glycation endproducts (AGEs) in human retinal pigment epithelial cells." Sun Z, Liu J, Zeng X.
  50. "Ameliorative effect of astaxanthin on endothelial dysfunction in streptozotocin-induced diabetes in male rats." Zhao ZW, Cai W, Lin YL.
  51. "Antihypertensive and neuroprotective effects of astaxanthin in experimental animals." Hussein G, Nakamura M, Zhao Q.
  52. "Astaxanthin inhibits thrombosis in cerebral vessels of stroke-prone spontaneously hypertensive rats." Sasaki Y, Kobara N, Higashino S, Giddings JC, Yamamoto J.
  53. "Antihypertensive potential and mechanism of action of astaxanthin: III. Antioxidant and histopathological effects in spontaneously hypertensive rats." Hussein G, Goto H, Oda S, Sankawa U, Matsumoto K, Watanabe H.
  54. "Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia." Yoshida H, Yanai H, Ito K.
  55. "Astaxanthin-rich extract from the green alga Haematococcus pluvialis lowers plasma lipid concentrations and enhances antioxidant defense in apolipoprotein E knockout mice." Yang Y, Seo JM, Nguyen A.
  56. "Alpha-tocopherol and astaxanthin decrease macrophage infiltration, apoptosis and vulnerability in atheroma of hyperlipidaemic rabbits." Li W, Hellsten A, Jacobsson LS, Blomqvist HM, Olsson AG, Yuan XM.
  57. "Effect of astaxanthin supplementation on inflammation and cardiac function in BALB/c mice." Nakao R, Nelson OL, Park JS, Mathison BD, Thompson PA, Chew BP.
  58. "Astaxanthin protects against MPP+-induced oxidative stress in PC12 cells via the HO-1/NOX2 axis." Ye Q, Huang B, Zhang X, Zhu Y, Chen X.
  59. "Astaxanthin reduces ischemic brain injury in adult rats." Shen H, Kuo CC, Chou J.
  60. "Neuroprotective effects of astaxanthin in oxygen-glucose deprivation in SH-SY5Y cells and global cerebral ischemia in rat." Lee DH, Lee YJ, Kwon KH.
  61. "Neuroprotective effect of astaxanthin on H(2)O(2)-induced neurotoxicity in vitro and on focal cerebral ischemia in vivo." Lu YP, Liu SY, Sun H, Wu XM, Li JJ, Zhu L.
  62. "Protective effects of astaxanthin on 6-hydroxydopamine-induced apoptosis in human neuroblastoma SH-SY5Y cells." Ikeda Y, Tsuji S, Satoh A, Ishikura M, Shirasawa T, Shimizu T.
  63. "Astaxanthine secured apoptotic death of PC12 cells induced by beta-amyloid peptide 25-35: its molecular action targets." Chang CH, Chen CY, Chiou JY, Peng RY, Peng CH.
  64. "Amyloid beta-induced erythrocytic damage and its attenuation by carotenoids." Nakagawa K, Kiko T, Miyazawa T, Sookwong P, Tsuduki T, Satoh A.
  65. "Amyloid beta levels in human red blood cells." Kiko T, Nakagawa K, Satoh A.
  66. "Preliminary clinical evaluation of toxicity and efficacy of a new astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract." Satoh A, Tsuji S, Okada Y.
  67. "Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study." Katagiri M, Satoh A, Tsuji S, Shirasawa T.
  68. "Carotenoids in Age-Related Maculopathy Italian Study (CARMIS): two-year results of a randomized study." Piermarocchi S, Saviano S, Parisi V.
  69. "Inhibition of choroidal neovascularization with an anti-inflammatory carotenoid astaxanthin." Izumi-Nagai K, Nagai N, Ohgami K.
  70. "Astaxanthin, a dietary carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress in-vitro and in mice in-vivo." Nakajima Y, Inokuchi Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H.
  71. "Carotenoids and antioxidants in age-related maculopathy italian study: multifocal electroretinogram modifications after 1 year." Parisi V, Tedeschi M, Gallinaro G, Varano M, Saviano S, Piermarocchi S.
  72. "Suppressive effect of astaxanthin on retinal injury induced by elevated intraocular pressure." Cort A, Ozturk N, Akpinar D.