L-glutamina jest głównie używana przez osoby odbywające treningi fizyczne, ponieważ wpiera procesy powstawania mięśni. L-glutamina jest aminokwasem, który jest jednym z budulców białek.
L-glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w krwiobiegu i zapewnia produkcje 30-35 procent tlenku azotu we krwi. L-glutamina należy do aminokwasów względnie egzogennych (warunkowo niezbędne). Oznacza to, że może być produkowana wewnątrz organizmu, ale w wyniku niektórych stanów fizjologicznych zapotrzebowanie na nią znacznie wzrasta i konieczna jest jej podaż z zewnątrz, ponieważ organizm wykorzystuje ją w dużych ilościach ( 1 ).
Najczęściej jest stosowana w celu: obniżenia wagi ciała, pomocy w spalaniu tłuszczu i przy budowie tkanki mięśniowej. Zajmijmy się jednak badaniami, które ukazują znacznie szersze zastosowanie L-glutaminy - zaczynając od tego, że ten aminokwas jest szczególnie pomocny w leczeniu nieszczelnego jelita i przy poprawie ogólnego stanu zdrowia.
10 potwierdzonych korzyści używania L-glutaminy
Nowe badania pokazują, że L-glutamina jest korzystna dla organizmu w następujących przypadkach:
-
Poprawia zdrowie układu pokarmowego, ponieważ jest istotnym składnikiem odżywczym dla odbudowy i naprawy jelita ( 2 ).
-
Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i nieszczelnego jelita, zapobiegając powstawaniu nowych uszkodzeń ( 3 ).
-
Jest ważnym neuroprzekaźnikiem, który wspiera pracę mózgu, zwiększa koncentracje i polepsza pamięć ( 4 ).
-
Poprawia ogólny stan osób z zespołem jelita drażliwego i biegunką, równoważąc ruch jelit i ilość wytwarzanego śluzu ( 5 ).
-
Wspomaga wzrost i zmniejsza zanik mięśni ( 6 ).
-
Poprawia wydolność przy ćwiczeniach wytrzymałościowych ( 7 ).
-
Poprawia przemianę materii i oczyszczanie organizmu ( 8 ).
-
Zmniejsza apetyt na cukier i alkohol ( 9 ).
-
Pomaga przy terapiach antyrakowych ( 10 ).
-
Poprawia stan osób z cukrzycą i normalizuje poziom cukru we krwi ( 11 ).
L-glutamina pomaga w leczeniu nieszczelnego jelita i podnosi ogólną odporność organizmu.
Miliony ludzi zmagają się z chorobą zwaną zespół nieszczelnego jelita, który jest w istocie główną przyczyną chorób autoimmunologicznych. Zespół nieszczelnego jelita może wywoływać choroby tarczycy takie jak choroba Hashimoto, a także przyczyniać się do powstawania zapaleń stawów i problemów skórnych.
Glutamina jest głównym źródłem energii dla komórek jelita cienkiego, wykazano w badaniach klinicznych że może leczyć zespół nieszczelnego jelita. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym Lancet: dzięki suplementacji L-glutaminy u 20 pacjentów szpitala zmniejszyła się przepuszczalność jelit ( 12 ). Badania na zwierzętach opublikowane w British Journal of Surgery potwierdzają korzystne działanie L-glutamina przy wrzodziejącym zapaleniu okrężnicy i zapaleniu jelit ( 13 ).
L-glutamina stosowana w odpowiednich dawkach przynosi wiele korzyści dla zdrowia, jeśli cierpisz na problemy związane z układem pokarmowym, takie jak zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba uchyłkowa jelita grubego, nieszczelne jelita lub którykolwiek z problemów związanych z zespołem nieszczelnego jelita (bóle stawów, trądzik różowaty lub choroby autoimmunologiczne).
Pierwsze zalecenia stosowania L-glutaminy na problemy jelitowe pochodzą od uhonorowanego nagrodą nobla w dziedzinie medycyny sir Hansa Adolfa Krebsa odkrywcy cyklu kwasu cytrynowego (zwanego też cyklem kwasów trikarboksylowych [TCA] lub cyklem Krebsa). Zauważył on związek między przyjmowaniem L-glutaminy a utrzymywaniem właściwej odpowiedzi immunologicznej związanej z jelitem. Obecnie możemy znaleźć badania potwierdzające ten związek:
Badanie opublikowane w 2001 roku potwierdziło, że L-glutamina wpływa korzystnie na regulacje odpowiedzi immunologicznej immunoglobuliny A (IgA). Immunoglobulina A jest przeciwciałem biorącym udział głównie w obronie błon śluzowych i jest wydzielana w bardzo dużych ilościach, nawet do 9,2 g na dobę. IgA ma znaczny wpływ na reakcje organizmu związane z nadwrażliwością pokarmową i alergiami.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Clinical Immunology potwierdziło, że L-glutamina normalizuje działanie humoralnej odpowiedzi odpornościowej wywołanej przez limfocyty Th2, które mają wpływ na białka - cytokiny, oddziaływające na wzrost, mnożenie się i aktywność komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej oraz komórek hemopoetycznych ( 14 ).
Wyniki wymienionych wyżej badań dowodzą, że L-glutamina pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego jelit i może pomóc osobom cierpiącym na nadwrażliwość pokarmową.
L-glutamina poprawia metabolizm energetyczny i wydolność wysiłkową.
Glutamina odgrywa kluczową rolę w metabolizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku, jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu aminokwasów (15 ).
Wzmożony wysiłek fizyczny wykonywany przez około jedną godzinę może spowodować zmniejszenie się o 40 procent ilości glutaminy w organizmie. Co może skutkować słabszą reakcją układu odpornościowego na zagrożenie, oraz ma negatywny wpływ na trening siłowy i może prowadzić do syndromu przetrenowania ( 16 , 17 ).
L-glutamina korzystnie działa także na sportowców uprawiających biegi długodystansowe, pomagając w oczyszczaniu organizmu z szkodliwych produktów metabolizmu oraz poprzez pobudzanie układu odpornościowego. Badania na zwierzętach potwierdziły, że wzrost limfocytów Th może zmniejszyć "stres" związany z syndromem przetrenowania ( 18 ).
Intensywny trening może spowodować spadek poziomu glutaminy komórkowej o 50 procent, a poziomu w osoczu o 30 procent! W takim stanie mięśnie ulegają większym uszkodzeniom i zahamowany jest ich rozrost, utrzymanie odpowiedniego poziomu glutaminy może temu zapobiec ( 17 ).
Uzupełnienie L-glutaminy pozwala mięśniom na większy wysiłek i dłuższy czas wykonywania ćwiczeń, co znacząco może zwiększyć siłę i pomóc w naprawie mięśni szkieletowych.
Badania wykazały, że suplementacja L-glutaminy umożliwia szybszą regeneracje po treningu siłowym, ponieważ poprawiają nawodnienie mięśni ( 19 ).
Wspomaga również proces regeneracji tkanek uszkodzonych na skutek ran i oparzeń ( 20 ).
Uzupełnianie poziomu glutaminy po intensywnym treningu może trwać nawet do pięciu dni, więc ważna jest codzienna suplementacja jeśli planujemy intensywne ćwiczenia.
L-glutamina pomaga w spalaniu tłuszczu
Badania potwierdzają, że glutamina stymuluje wydzielanie ludzkiego hormonu wzrostu (HGH), co przyśpiesza metabolizm tłuszczów i wspomaga wzrost nowych mięśni.
Poziom HGH jest o prawie 400 procent wyższy przy suplementacji L-glutaminy, co prowadzi do zwiększenia tempa przemiany materii. Zwiększając efektywność spalania tłuszczu, utraty masy ciała i budowy masy mięśniowej ( 21 ).
L-glutamina także pomaga w spalaniu tłuszcz i budowie masy mięśniowej, poprzez regulacje poziomu insuliny i stabilizując poziom glukozy we krwi, co może być pomocne szczególnie dla diabetyków i osób chcących regulować poziom cukru w krwi ( 22 ).
L-glutamina suplementy i dawkowanie
Większość ludzi nie dostarcza wystarczającej ilości L-glutaminy z pokarmem. Uzupełnianie diety w ten aminokwas jest doskonałym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego i regeneracji nieszczelnego jelita co poprawi zdolności organizmu do zwalczania chorób i infekcji.
Glutaminę najlepiej przyjmować podczas posiłku, typowa dawka to od 3 do 9 gramów dwa razy dziennie, przy intensywnym wysiłku można ją zwiększyć nawet do 10 gramów dwa razy dziennie. Nadmiar glutaminy rzadko powoduje problemy, ale przy długoterminowej suplementacji warto również uzupełniać witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B12.
Glutamina może zwiększyć wydolność wysiłkową, przyśpieszyć budowę mięśni jak i poprawić stan zdrowia, przy cukrzycy czy przy zespole nieszczelnego jelita.
Paweł Lisiecki
Źródła:
- "Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine" Jean Robert RapinI i Nicolas Wiernsperger
- wikipedia.org
- https://draxe.com/l-glutamine-benefits-side-effects-dosage/
- http://drjockers.com/the-top-10-best-food-sources-of-glutamine/
- http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-878-glutamine.aspx?activeingredientid=878&
Przypisy:
- "Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine" Lacey JM1, Wilmore DW.
-
"Glutamine Supplements Show Promise In Treating Stomach Ulcers" R.R.W.J. van der Hulst, M.F. von Meyenfeldt, N.E.P. Deutz, P.B. Soeters, R.J.M. Brummer, B.K. von Kreel, J.W. Arends.
- "Glutamine Supplements Show Promise In Treating Stomach Ulcers"
- "Roles of glutamine in neurotransmission." Albrecht J, Sidoryk-Węgrzynowicz M, Zielińska M, Aschner M."
- "L-glutamine supplementation improves nelfinavir-associated diarrhea in HIV-infected individuals." Huffman FG, Walgren ME.
- "Glutamine Alimentation in Catabolic State" Petra G. Boelens, Robert J. Nijveldt, Alexander P. J. Houdijk, Sybren Meijer, and Paul A. M. van Leeuwen
- "Examination of the efficacy of acute L-alanyl-L-glutamine ingestion during hydration stress in endurance exercise" Jay R Hoffman, Nicholas A Ratamess, Jie Kang, Stephanie L Rashti, Neil Kelly, Adam M Gonzalez, Michael Stec, Steven Anderson, Brooke L Bailey, Linda M Yamamoto, Lindsay L Hom, Brian R Kupchak, Avery D Faigenbaum and Carl M Maresh
- "Acid-base regulation of hepatic glutamine metabolism and ureagenesis: study with 15N." Nissim I, Cattano C, Lin Z, Nissim I.
- "Glycyl-L-glutamine injected centrally suppresses alcohol drinking in P rats." Simpson CW, Resch GE, Millington WR, Myers RD.
- "Glutamine as indispensable nutrient in oncology: experimental and clinical evidence." Kuhn KS, Muscaritoli M, Wischmeyer P, Stehle P.
- "Effect of glutamine supplementation on cardiovascular risk factors in patients with type 2 diabetes." Mansour A, Mohajeri-Tehrani MR, Qorbani M, Heshmat R, Larijani B, Hosseini S
- "Glutamine and the preservation of gut integrity" R.R.W.J. van der Hulst, M.F. von Meyenfeldt, N.E.P. Deutz, P.B. Soeters, R.J.M. Brummer, B.K. von Kreel, J.W. Arends.
- "Efficacy of glutamine-enriched enteral nutrition in an experimental model of mucosal ulcerative colitis." Fujita T, Sakurai K.
- "Effect of glutamine on Th1 and Th2 cytokine responses of human peripheral blood mononuclear cells." Chang WK, Yang KD, Shaio MF
- "15N-NMR spectroscopy studies of ammonia transport and glutamine synthesis in the hyperammonemic rat brain." Shen J, Sibson NR, Cline G, Behar KL, Rothman DL, Shulman RG
- "Glutamina: aspectos bioquímicos, metabólicos, moleculares e suplementação / Glutamine: biochemical, metabolic, molecular aspects and supplementation" Cruzat, Vinicius Fernandes; Petry, Éder Ricardo; Tirapegui, Julio.
- "L-GLUTAMINE SUPPLEMENTATION: EFFECTS ON RECOVERY FROM EXERCISE" A Thesis
- "Pretreatment with alanyl-glutamine suppresses T-helper-cell-associated cytokine expression and reduces inflammatory responses in mice with acute DSS-induced colitis." Chu CC, Hou YC, Pai MH, Chao CJ, Yeh SL
- "Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise" J. L. Bowtell, K. Gelly, M. L. Jackman, A. Patel, M. Simeoni, M. J. Rennie
- "The Effect of Glutamine Supplementation in Patients Following Elective Surgery and Accidental Injury" Douglas W. Wilmore
- "Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load." Welbourne TC
- "Oral glutamine increases circulating glucagon-like peptide 1, glucagon, and insulin concentrations in lean, obese, and type 2 diabetic subjects." Greenfield JR, Farooqi IS, Keogh JM, Henning E, Habib AM, Blackwood A, Reimann F, Holst JJ, Gribble FM