Indianie - rdzenni Amerykanie spożywali napoje wykonane z drzewa kakaowego Theobroma od tysiącleci. Starożytni uzdrowicieli używali owoców tego drzewa w leczeniu różnych problemów zdrowotnych. Zgodnie artykułem z 2011 umieszczonym w "Chemistry Central Journal" kakao należy do "super owoców" wykazujących mocne działanie przeciwutleniające i mający wysoką zawartość składników odżywczych. Nowoczesne badania stopniowo udowadniają kolejne właściwości zdrowotne ekstraktów Theobroma.
Reguluje ciśnienie krwi
Jeden na czterech Polaków ma wysokie ciśnienie krwi. Chirurgia i leki mogą rozwiązać ten problem, ale takie zabiegi mogą mieć poważne skutki uboczne. Produkty naturalne takie jak ekstrakty z kakao mogą zastąpić te tradycyjne metody. Badanie kliniczne przedstawione w "British Journal of Nutrition" w 2010 sprawdzało wpływ kakao na ciśnienie krwi u zdrowych, dorosłych osób. Uczestnicy otrzymali dwie różne dawki, zawierającej wysoki procent kakao, gorzkiej czekolady. W stosunku do wartości początkowych w obu przypadkach nastąpiło podobne obniżone rozkurczowego i skurczowego ciśnienia krwi. Naukowcy zaobserwowali identyczną odpowiedź u ludzi otyłych i z normalną wagą. Badani nie doświadczyli efektów niepożądanych.
PERUVIAN harvest® Kakao w proszku Criollo
Może pomóc w walce z rakiem
Co najmniej 20 procent amerykańskich mężczyzn powyżej 80 roku życia ma raka prostaty według analizy "Prostate" z 2011 roku. Podatność na występowanie tego nowotworu wzrasta w niektórych populacjach. Ćwiczenia i zmiana diety może pomóc odwrócić te tendencje, a przyjmowaniem kakao może polepszyć ich efekty działania. Eksperyment opisany w "European Journal of Cancer" z 2008 oceniał wpływ kakao na raka prostaty u zwierząt. Przez dziewięć miesięcy zwierzęta otrzymywały substancje wywołujące powstawanie nowotworów. Leczone zwierzęta otrzymywały te substancje i proszek kakaowy. Szczury którym podane były ekstrakty z kakao miały mniej nowotworów prostaty i żyły dłużej niż grupa nie otrzymująca kakao. W rzeczywistości wiele zwierząt leczonych kakao nie rozwijało żadnych zmian nowotworowych.
Może pomóc w walce z cukrzycą
Cukrzyca dotyka ponad 3 milionów Polaków według raportu z 2014 roku "Cukrzyca, Ukryta Pandemia" duża częstotliwość występowania tej choroby mocno obciąża system opieki zdrowotnej. Lekarze podkreślają że bardzo ważne jest zapobieganie cukrzycy jak i walczenie z jej objawami. Kakao zawiera substancje które mogą pomóc w łagodzeniu objawów cukrzycy. W doświadczeniu z "Nutrition" opublikowanego w 2007 roku badali efekty używania proantocyjanidyn w doświadczalnym leczeniu cukrzycy. Substancja ta pochodzi z ekstraktów kakao. Zwierzęta cierpiące na nadwagę i cukrzyce otrzymywały sól fizjologiczną lub proantocyjanidyny przez trzy tygodnie. Zwierzęta którym podawano ekstrakt miały niższy poziom cukru we krwi do końca badania. Ekstrakt nie wpływał na apetyt i wagę, nie stwierdzono żadnych efektów ubocznych
PERUVIAN harvest® Kruszone ziarna kakaowca Criollo
Poprawia zdrowie psychiczne
Zaburzenia nastroju, takie jak depresja pojawia się u około 8 procent Polaków, zgodnie wypowiedzią prof. dr. hab. Marka Jaremy, kierownika III Kliniki Psychiatrycznej Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. Długotrwałe stosowanie leków przeciwdepresyjnych wpływa niekorzystnie za zdrowie całego organizmu i skraca długość życia. W przyszłości dietetyczne środki pomocnicze takie jak kakao mogą wyeliminować te leki. Raport opublikowany w "Nutritional Neuroscience" z 2008 sprawdzał właściwości poprawiające zdrowia psychicznego przez kakao. Autorzy testowali zwierzęta wykorzystując wymuszone utrzymywanie się na wodzie. Ta procedura powoduje objawy depresji. Zwierzęta otrzymywały ekstrakt kakaowy, grupa kontrolna nie otrzymywała żadnych dodatków. Zwierzęta którym podano kakao wykazywały mniejszą rozpacz i większą " wolę walki" niż te którym nie podano ekstraktu. Ludzie biorąc kakao również czują zastrzyk energii i bardzo rzadko doświadczają jakichkolwiek skutków ubocznych. Oczywiście kakao może powodować reakcje alergiczne więc trzeba uważać przy jego spożywaniu.
Peruwiańskie ekologiczne kakao Criollo
Źródła:
"Cacao seeds are a "Super Fruit": A comparative analysis of various fruit powders and products" Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly and Debra L Miller
"Vital signs: prevalence, treatment, and control of hypertension--United States, 1999-2002 and 2005-2008." Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
"The effect of polyphenol-rich dark chocolate on fasting capillary whole blood glucose, total cholesterol, blood pressure and glucocorticoids in healthy overweight and obese subjects." Almoosawi S, Fyfe L, Ho C, Al-Dujaili E.
"Risk-adjusted incidence rates for prostate cancer in the United States." Merrill RM, Sloan A.
"Protective effect of Acticoa powder, a cocoa polyphenolic extract, on prostate carcinogenesis in Wistar-Unilever rats." Bisson JF, Guardia-Llorens MA, Hidalgo S, Rozan P, Messaoudi M.
"Dietary supplementation with cacao liquor proanthocyanidins prevents elevation of blood glucose levels in diabetic obese mice." Tomaru M, Takano H, Osakabe N, Yasuda A, Inoue K, Yanagisawa R, Ohwatari T, Uematsu H.
"Prevalence, Treatment, and Control of Depressive Symptoms in the United States: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2005–2008" Ruth S. Shim, Peter Baltrus, Jiali Ye and George Rust.
"Benefits of Cacao" Tomas Linnaeus
"Antidepressant-like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar-Unilever rats." Messaoudi M, Bisson JF, Nejdi A, Rozan P, Javelot H.
"Cukrzyca, Ukryta Pandemia, Sytuacja w Polsce." Novo Nordisk Pharma Sp. z o.o.
"Wywiad z prof. dr. hab. Markiem Jaremą, kierownikiem III Kliniki Psychiatrycznej Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie" Marta Figielska