Odporność naszego organizmu uruchamia się, gdy do naszego ciała dostają się obce bakterie i wirusy. Układ immunologiczny odpowiada na zakażenie bakteryjne czy infekcję wirusową, rozpoznając obce drobnoustroje i niszcząc je - dzięki jego sprawnej pracy mikroby są wytępione zanim narobią jakichkolwiek szkód w naszym organizmie.
Badacze naukowi odkryli, że częste picie naparów herbat może pomóc naszemu układowi immunologicznemu w walce z infekcjami i zakażeniami,związki zawarte w herbacie zatrzymują rozwój wirusów, bakterii, grzybów, pierwotniaków i blokuje wydzielanie przez nie toksyny i enzymy chorobotwórcze. Substancją która najlepiej wpływa na układ odpornościowy jest EGCG (Galusan epigallokatechiny - jest to organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny), jeśli herbata zawiera dużo tego związku to w smaku jest cierpka i gorzka.
Pochodzący z USA uczony, doktor Jack Bukowski z Harvard Medical School w Bostonie dokonał odkrycia, że w herbacie spotykamy substancję nazwaną L-theaniną, która zwiększa aktywność komórek odpornościowych, a co za tym idzie zwalczanie bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. L-theanina wzmacnia i uaktywnia Limfocyty T, komórki układu odpornościowego należące do limfocytów odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową organizmu. Limfocyty T powodują działanie przeciwciał i zwiększają wydzielanie się interferonu, białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki ciała, jako odpowiedź na obecność patogenów (np. wirusów, bakterii, pasożytów jak również komórek rakowych) wewnątrz organizmu.
Dzięki Dobrym wynikom badać można było przeprowadzić test kliniczny na ludziach. Dwudziestu jeden ochotników przekazało próbki krwi do badań i podzielono losowo na dwie grupy. Grupa pierwsza przez 30 dni piła codziennie po pięć filiżanek herbaty, natomiast grupa druga piła codziennie pięć filiżanek kawy.
Po 30 dnich ponownie pobrano próbki krwi od grupy osób pijących herbatę i zakażono ją groźną bakterią coli. Komórki odpornościowe z próbek krwi grupy pijących herbatę wytworzyły kilkakrotnie więcej interferonu niż komórki z pierwszej próbki. Dokładnie to samo zrobiono z próbkami krwi osób z grupy pijących kawę okazało się że nie ma najmniejszej różnicy w ilości wytwarzanego interferonu. Tak więc komórki układu odpornościowego znajdujące się w krwi ludzi z grupy pijących herbatę reaguje na patogeny kilkukrotnie szybciej.
Zielona herbata, a dokładnie jedna z substancji chemicznych - galotanina - zapobiega powstawaniu udarów mózgowych. Naukowcy w USA odkryli, że substancja ta blokuje system wydzielania enzymów, który w przypadku udaru lub innych uszkodzeń mózgu niszczy DNA komórek. Uruchamiają go wolne rodniki, które powstają poprzez procesy biologiczne zachodzące w organizmach, szczególnie te związane z oddychaniem. Wstępne badania wykazują że galotanina jest dużo bardziej skuteczna w zmniejszeniu stężenia wolnych rodników niż inne substancje i leki dostępne na rynku. Naświetlanie promieniowaniem ultrafioletowym (czyli np. opalanie się) i promieniowaniem rentgenowskim (prześwietlanie organizmu) powoduje wzrost wolnych rodników w ciele a szczególnie w skórze gdzie atakują kolagen, który jest głównym białkiem tkanki łącznej. Ma bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien. Jest odpowiedzialny za elastyczność, wytrzymałość i gładkość skóry. Ubytek kolagenu ze skóry powoduje powstawanie zmarszczek. Dzięki temu że herbaty zawierają antyoksydanty np. flawonoidy które przeciwdziałają wolnym rodnikom chroniąc naszą skórę przed niszczeniem lipidów i zmniejszaniem odporności nabłonka, przez co skóra staję się cieńsza, chropowata i pomarszczona.
Herbata poprzez zatrzymywanie uwalniania się ß-imidazolyloetyloaminy która pełni funkcję pośrednika procesów zapalnych i alergicznych, oraz pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, łagodzi dokuczliwe stany zapalne i objawy alergiczne.
Zielona herbata zawiera: taniny, kwertycyne, rutynę, garbniki katechaidowe, saponiny, witaminy C, B, K i P oraz sole mineralne dzięki czemu często jest stosowana w naturalnych kosmetykach do ochrony i pielęgnacji skóry.
Wyciąg z zielonej herbaty oraz kosmetyki robione z jego użyciem są bardzo dobrze wchłaniane przez skórę, dzięki temu dostarczamy do niej składniki niezbędne do obrony przed wolnymi rodnikami ale też promieniowaniem UV. Zawartość wielu składników mineralnych i witamin poprawiają mechanizmy obronne skóry i niwelują wpływ toksyn.
Czarna herbata po właściwym zaparzeniu ma intensywną barwę, wyrazisty smak i aromat. Posiada znaczne ilości garbników, kofeiny i katechin. Działa pobudzająco i usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia zęby i działa bakteriobójczo. Dodawane są do niej często suszone owoce i płatki kwiatów które wzbogacają smak i zdrowotne właściwości herbaty.
Czerwona herbata zwana też Ulung. Dzięki krótkiemu okresowi fermentacji ma bardzo mocny smak i ziemisty zapach. Posiada w składzie największą ilość mikroelementów i teiny. Zmniejsza poziom cholesterolu, usprawnia działanie pamięć, pomaga w odchudzaniu, oczyszcza i stabilizuje ciśnienie.
Biała herbata jest robiona z pączków listków, które się jeszcze nie rozwinęły, suszone są w niskich temperaturach. Mają bardzo delikatny smak i aromat. Ma mało teiny, czyli nie działa pobudzająco, za to posiada bardzo dużo flawonoidów. Bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn i stopuje procesy starzenia. Pomaga w ochronie serca, działa przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo, zmniejsza poziom cholesterolu, stabilizuje ciśnienie.
Żółta herbata praktycznie nie znana w europie. Przyrządza się ją z najwcześniejszych pędów i delikatnie rozwiniętych pączków liści, które zostają delikatnie sfermentowane podczas zwijania. Aromat i smak jest podobny do wysokojakościowej herbaty zielonej i działa bardzo podobnie.
Także pijmy i polecajmy każdy rodzaj herbaty, bo każdy łyk to zdrowie.