Plantago ovata

Babka jajowata zawiera błonnik, który jest powszechnie stosowany jako łagodny środek przeczyszczający.

Rozpuszczalny błonnik jest w stanie przejść przez układ trawienny nie będąc całkowicie strawiony i wchłonięty.

Dzięki czemu pochłania wodę i tworzy lepką substancję, która korzystnie działa na zapobieganie zaparciom i biegunkom, pomaga regulować: ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, cholesterolu i wspiera utratę masy ciała.

Czym jest psyllium?

Psyllium jest rozpuszczalnym błonnikiem pochodzącym zazwyczaj z nasion babki jajowatej (Plantago ovata), zioła uprawianego głównie w Indiach ( 1 ).

Często jest stosowany jako suplement diety i zwykle występuje w postaci granulek, kapsułek lub proszku. Występuje też w fortyfikowanych w błonnik płatkach śniadaniowych i pieczywie ( 2 ).

Łuski nasion babki jajowatej stanowią główny aktywny składnik w wielu suplementach stosowanych w celu zmniejszenia zaparć.

Ze względu na doskonałą wchłanialność wody i jej szybką absorpcję staje się gęstą, kleistą substancją, która jest odporna na trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim.

Odporność na trawienie pozwala pomagać w regulacji poziomu cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi. Może również ułatwiać odchudzanie i łagodzić objawy biegunek i zaparć ( 2 , 3 , 4 ).

W przeciwieństwie do innych źródeł błonnika babka jajowata jest bardzo dobrze tolerowana ( 4 ).

 

 

Holistic Psylliumfröskal 
błonnik łuski nasion babki jajowatej

znajdziesz tutaj

 

 

Dalszy ciąg artykułu na naszej nowej stronie:

http://medycynanaturalna.com.pl/pozyteczne-wlasciwosci-spozywania-psyllium-lusek-babki-jajowatej-plantago-ovata-zrodla-blonnika.html