Essiac kupisz w naszym sklepie
Naturalna Medycyna
Plac Powstańców Wielkopolskich 3/1
65-075 Zielona Góra
tel. +48 (68) 324 21 27
lub w naszym sklepie internetowym tutaj:
http://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/

ESSIAC® - sposób parzenia

EssiacESSIAC® - suplement diety, herbatka ziołowa był przez okres 6 lat lekiem zarejestrowanym w Polsce przez MZiOS pod nr 7658 ze wskazaniem: "środek łagodzący w podrażnieniach przewodu pokarmowego".

Obecnie w Polsce, tak samo jak od szeregu lat w Kanadzie, Irlandii, Grecji, Włoszech, Belgii i innych krajach Unii Europejskiej i świata jest ziołowym suplementem diety o działaniu wspomagającym system immunologiczny.

Większość jednak osób, które nabywają ESSIAC® zarówno w Kanadzie jak i w Polsce oraz wielu innych krajach - stosuje go w znacznie poważniejszych dolegliwościach i chorobach. Różnego rodzaju schorzenia spowodowane są zachwianiem równowagi biochemicznej i osłabieniem naturalnej odporności organizmu.

Składniki zawarte w ziołach uzupełniają brakujące elementy, przywracają prawidłowe funkcjonowanie organizmu; pobudzają mechanizmy obronne i wspomagają nas w walce z chorobą.

Zioła zawarte w składzie ESSIAC®, stanowią znakomite uzupełnienie leczenia podstawowego, farmakologicznego, chirurgicznego i innych, które zawsze należy kontynuować.

ESSIAC® - Sposób parzenia:
1.     Do garnka z pokrywką o pojemności minimum 3 litra ze szkła żaroodpornego lub do emaliowanego (absolutnie nie może być to garnek aluminiowy lub inny metalowy  tzw. nierdzewka) wlać 2,5 l. "dobrej" wody (mineralna niegazowana , źródlana lub wodociągowa ozonowana) i doprowadzić do wrzenia.

2.     Zdjąć garnek z ognia,  delikatnie wsypać całą zawartość opakowania preparatu ESSIAC® do wrzątku ciągle mieszając. Przykryć garnek przykrywką.

3.     Rozpocząć  delikatne gotowanie, na małym ogniu, pod stałą kontrolą  przez 15 min.

4.     Przykryte naczynie odstawić na 4 godziny.

5.     Po zamieszaniu zawartość naczynia doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować przez 10 min.

6.     Przykryte naczynie odstawić na 6 - 8 godzin.

7.     Po zamieszaniu zawartość naczynia ponownie podgrzać prawie do 100°C pod stałą kontrolą - nie dopuszczając do wrzenia.

8.     Odstawić garnek z naparem pod przykryciem na około 20 minut, aż osad opadnie.

9.     Przygotować w międzyczasie odpowiednią ilość małych słoików z zakrętkami (np. typu twist) wyjaławiając je przez wyparzenie  lub wyżarzenie w piekarniku.

10.   Zlać jeszcze gorący, odstany napar do jeszcze gorących słoików,  starając się nie zmącić zawartości. Naparu nie należy cedzić.  Niewielka ilość osadu jest dopuszczalna. Słoiki kolejno hermetycznie zamykać zakrętkami .

11.   Po ostygnięciu słoiki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze około 4°C.

12.   Po wyjęciu jednego słoika z lodówki odmierzyć odpowiednią ilość naparu i połączyć z taką samą ilością gorącej wody (1:1)  w celu ogrzania naparu.

13.   Zakręcony słoik ponownie umieścić w lodówce.

Herbatkę ESSIAC® należy pić na czczo, ciepłą 2 - 3 razy dziennie po 60 ml naparu. Najlepiej  pić ją małymi łyczkami, przetrzymując jak najdłużej,  w jamie ustnej zanim ją połkniemy.

Herbatkę ESSIAC® należy wypijać 2 godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.  W tej dwugodzinnej przerwie można, ewentualnie, pić inne płyny takie jak: woda mineralna niegazowana,  naturalne, niekonserwowane soki owocowe lub warzywne.

Herbatki ESSIAC®  nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej liczne właściwości.

Z jednego opakowania preparatu ESSIAC® otrzymujemy około 2 litrów naparu, bowiem część wody odparowuje, a część pozostaje jako składnik osadu.  Mniejsza ilość płynu dowodzi, iż gotowanie było zbyt intensywne.

Herbatka ziołowa ESSIAC® nie powinna być stosowana przez kobiety ciężarne oraz matki karmiące i dzieci do 10 roku życia.

W ciągu doby nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia ( 300 ml.).